Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijzenstrijd vanwege buitenlandse champignons

Zwitserland - De herfst is traditioneel het seizoen van de paddenstoelen. Daarbij zijn in Zwitserland de champignons het meest geliefd. In de afgelopen jaren gingen er in het land echter steeds vaker buitenlandse waren over de toonbank. Dat kregen de twee champignonproducenten in het kanton Bern duidelijk te voelen.
 

De prijzen zijn lager dan vroeger en prijstoeslagen kan hij al lang niet meer vragen, zegt Hans Zürcher van de firma Zürcher Champignons in Belp. De prijsdruk is begonnen toen discounters zoals Aldi en Lidl naar Zwitserland kwamen en Migros en Coop hierop moesten reageren met een goedkoper aanbod en daarmee dus met buitenlandse champignons.
 
"Maar we moeten met de lagere prijzen leven", zegt Hans Zürcher tegen Radio SRF. Om minder afhankelijk te zijn van de champignonhandel, heeft hij een paar jaar geleden een tweede inkomstenbron opgebouwd. Hij handelt sindsdien in vastgoed.
 

Voor het bedrijf Gerber Champignons AG in Seftigen heeft de komst van Aldi en Lidl ook voordelen. Bedrijfsleider Hans-Ulrich Gerber heeft in de discounters twee nieuwe afnemers gevonden. In plaats van veel kleine restaurants te beleveren, kan hij zich tegenwoordig op grote afnemers concentreren: "Dat is rendabeler vanwege de grotere hoeveelheden die we kunnen leveren", zegt Hans-Ulrich Gerber. De prijsdruk voelt hij echter ook en daarom heeft hij al enige tijd geleden bezuinigingsmaatregelen getroffen. Zo lang de markt geopend blijft, zal de situatie niet veranderen. De twee champignonproducenten moeten zich daarom ook in de toekomst met lagere prijzen tevreden stellen.
Publicatiedatum: