max 30 euro/m2

Subsidies verplaatsing vier glastuinbouwbedrijven Bommelerwaard

Vier glastuinbouwbedrijven ontvangen subsidie van de provincie Gelderland om te kunnen verhuizen naar een nieuwe locatie binnen het intensiveringsgebied Bommelerwaard. De subsidieverlening vindt plaats in het kader van de 'Verplaatsing glastuinbouwbedrijven'.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk te midden van medewerkers van chrysantenkwekerij; bron provincie Gelderland'

Met deze provinciale subsidie slaan we twee vliegen in één klap: er ontstaan toekomstbestendige duurzame bedrijven met economische groeikansen in de Bommelerwaard en we gaan ook de verrommeling in het buitengebied tegen, doordat we oude kassen afbreken', aldus Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.

Groei
In combinatie met de provinciale subsidie van 4 miljoen euro en de bedrijfsinvesteringen gaat het in totaal om een investering van 20,5 miljoen euro. Op de nieuwe locatie hebben de bedrijven een betere economische overlevingskans en kunnen ze weer groeien. Ook neemt de verrommeling in het buitengebied af en krijgt de herstructurering binnen de Bommelerwaard weer een nieuwe impuls: er komt in totaal 15 hectare aan nieuwe kassen bij. In totaal slopen de bedrijven 16 hectare glasopstand (kassen), waarvan 7,2 hectare in eigendom van de aanvragers is en 8,7 hectare van zogenaamde sprokkellocaties. Deze laatste liggen door de gehele provincie Gelderland.

Tender
De subsidie bedraagt maximaal 30 euro per vierkante meter glasopstand die door de subsidie-ontvanger wordt gesaneerd. Hierbij geldt dat de subsidie maximaal 1 miljoen euro kan bedragen. Een volgende tender 'verplaatsing glastuinbouw' zal naar alle waarschijnlijkheid in het tweede kwartaal van 2014 worden opengesteld.

Tender met vaste openstellingstermijn
Dit is de eerste keer dat een tender voor deze verplaatsingsregeling is ingezet. In het verleden was er veel onduidelijkheid en stress bij de openstelling van de regeling, omdat die door de grote belangstelling voor de regeling steevast overtekend werd. Nu wordt gebruik gemaakt van een tender met een vaste openstellingstermijn. Bovendien wordt subsidie met voorrang verstrekt aan het bedrijf dat het grootste aantal m2 glas saneert voor het minste geld. Deze tendervorm is op aandringen van Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) gekozen.

Bron: Gelderland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven