WKK rendement voor niet-belichtende bedrijven

Groot onderhoud aan een WKK is kostbaar. En voor WKK's van niet-belichtende bedrijven waar dat niet in de kosten van een onderhoudscontract opgenomen is, kan het zijn dat het niet meer rendabel te rekenen is om een dergelijke ingreep te doen.

Daar komt bij dat per 2017 alle WKK's uit het jaar 2010 of ouder moeten worden voorzien van een rookgasreiniger. Een flinke kostenpost voor wie op dit moment geen rookgasreiniger heeft. En met een extra investering voor een rookgasreiniger gaat de kostprijs per MWh van de WKK uiteraard ook weer omhoog.

Voor bedrijven die geen belichting gebruiken, kan een dergelijke rekensom negatief uitpakken. En hoe dan verder?

Het is in dat geval verstandig om nu al alleen de echt dure uren te gaan draaien, en de ingestelde kostprijs op te hogen. Dat kan er voor zorgen dat er een paar jaar extra van de WKK gebruik gemaakt kan worden zonder hoge kosten. Als het lukt om de WKK zonder groot onderhoud te laten draaien tot in 2017 de nieuwe emissie-eisen van kracht worden, kan er op dat moment besloten worden of groot onderhoud gecombineerd met het plaatsen van een rookgasreiniger rendabel is, of dat de WKK misschien beter stopgezet kan worden.

Wel is van belang om na te gaan of er bij die strategie nog voldaan zal worden aan de minimale draaiuren volgens het onderhoudscontract.

Voor bedrijven die belichten is een WKK onverminderd van groot belang, want het zelf opwekken van elektriciteit voor belichting is ook met de huidige gasprijzen goedkoper dan belichten met van het net ingekochte stroom. En dus zal ondanks de investering voor een rookgasreiniger de WKK altijd zijn rendement opleveren.

Voor meer informatie
Powerhouse
www.powerhouse.nl
Cindy Kensmil
E: cindy.kensmil@powerhouse.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven