East-West Seed Indonesia

Sharon Dijksma op bezoek bij Ewindo

Vanochtend heeft Sharon Dijksma zaadbedrijf Ewindo (East-West Seed Indonesia) bezocht. Ewindo is opgezet door Enza Zaden en East West International. Het bezoek maakt deel uit van de Nederlandse handelsmissie aan Indonesië.Ewindo is in 1990 opgezet door Enza Zaden en East West International. Het bedrijf wordt inmiddels volledig door Indonesiërs. Simon Groot (East-West Seed) en Piet Mazereeuw (Enza Zaden) waren bij de oprichting van Ewindo van mening dat de lokale bevolking altijd maximaal moet meeprofiteren van de Nederlandse kennis die zij wereldwijd verspreiden. Het bedrijf ontwikkelt tropische groentenrassen met Nederlandse technieken. Een van de belangrijkste voorbeelden is tomatenras Tymoti, resistent tegen Remini. In 2011 zorgde dat virus op Oost-Java nog voor een verwoesting van 300 ha tomaat, zo'n 70% van het totale areaal. De tomatenproductie kelderde en de consumentenprijzen stegen met 300%. Ook in suikermais is het bedrijf actief.
Dijksma was na een rondleiding over het bedrijf merkbaar onder de indruk. Ze merkte op dat de impact van Ewindo verder reikt dan stijgende opbrengsten alleen. "Met deze innovatieve groentezaden stimuleert Ewindo ook de verduurzaming van de Indonesische landbouw. De kwaliteitszaden maken overmatige bemesting en gebruik van bestrijdingsmiddelen overbodig." Eerder had de staatssecretaris uitleg gekregen over het R&D-onderzoek en selectieproces van groentezaden. Afsluitend mocht ze mee het veld in om zelf enkele groenten te oogsten.Forse speler
Voor het Nederlandse bedrijfsleven liggen er volgens de overheid grote kansen in Indonesië, onder andere in de sectoren land- en tuinbouw. Ook benadrukte de Indonesische president tijdens het bezoek hoe belangrijk land- en tuinbouw voor hem is. Eerder deze week werd een overeenkomst tuinbouw tussen Nederland en Indonesië getekend in aanwezigheid van de staatssecretaris.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven