Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouwbeurs in Wenen speelt in op regiotrend

Medio oktober 2013 vond voor de tweede keer de Horti Vienna in Wenen plaats. Er namen 190 standhouders deel en 2.500 bezoekers werden geteld. Nederland was, net als de eerste keer in 2011, goed vertegenwoordigd met bijna 30 Nederlandse bedrijven. De beurs kende een beperkte groei, ondanks de huidige crisis tijden. In 2011 namen 150 bedrijven deel en bezochten ruim 2.000 mensen de beurs. Mogelijk hangt dit samen met het annuleren van de Hortifair in Nederland en de komende subsidieperiode 2014-2020 binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Aan de Horti Vienna namen internationale tuinbouw bedrijven uit heel Europa deel. De beurs richt zich op tuinbouwtechnologie, toelevering en teelt. Het richt zich vooral op bezoekers uit Centraal Europa (Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië). De dragende partijen achter de beurs zijn de Landwirtschaftskammer Wien, Obst- und Gemüseverband en Gartenbauverband Osterreich.

 "Nieuwe subsidieronde creëert kans voor Nederlandse bedrijven in Oostenrijk"

Landbouwraad Martijn Homan heeft ook Oostenrijk in zijn gebied, naast Hongarije en Slovenië. Hij ziet kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven in Oostenrijk. "Uit diverse gesprekken blijkt dat diverse Oostenrijkse tuinders plannen voor modernisering van hun bedrijven hebben, waarbij ze nu met spanning uitkijken naar de nieuwe programmeringsperiode van subsidies binnen het plattelandsbeleid per 2014. Deze nieuwe programmeringsperiode en subsidiemogelijkheden versterken het nut van promotie voor Nederlandse technologie en knowhow in zake glastuinbouw. Goede redenen dus de aanwezige Nederlandse bedrijven en Nederland extra te belichten. Daarom namen wij ook samen met Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, Frugi Venta en Greenport Holland deel aan deze Horti Vienna, waar wij een
netwerkbijeenkomst met ruim 80 gasten hebben georganiseerd. Verder hebben wij sprekers in het vakprogramma van de beurs aangereikt en vanuit een eigen stand de nieuwste tuinbouwbrochure "Made in Holland" uitgereikt en met een speciaal profielenboekje deelnemende Nederlandse bedrijven extra onder de aandacht gebracht". Naast diverse buitenlandse telers, handelsbedrijven, bezochten ook de officiële Oostenrijkse en Slowaakse delegaties met vertegenwoordigers van politiek, overheid en landbouwkamers de stand."



In Oostenrijk waren de afgelopen jaren diverse mogelijkheden voor investeringssubsidies (www.lebensministerium.at/land/laendl_entwicklung/investionen-bildung/modernisierung.html). Deze subsidies worden binnen het plattelandsontwikkelingsprogramma van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (2e pijler) gefinancierd door de EU (50%), het land (30%) en de deelstaten (20%). Momenteel zijn deze subsidiepotten uitgeput (programmeringsperiode loopt van 2007-2013). Hoewel de investeringssubsidie "Investitionsförderung Möglichkeiten fur Landwirtschaft" breder kan worden ingezet dan alleen tuinbouw, wordt een groot deel besteed aan tuinbouw, zeker in de Deelstaat Wenen. De Deelstaat Wenen vormt het zwaartepunt van de Oostenrijkse tuinbouw met 185 ha glas (ca. 40% van het totale areaal glastuinbouw) verdeeld over ca. 430 bedrijven (van de 1414 bedrijven in Oostenrijk). De Oostenrijkse glastuinbouw kenmerkt zich door een kleinschalige structuur, maar wel ook als sector waar nog geïnvesteerd wordt in modernisering. 45% van subsidies voor glastuinbouwinvesteringen wordt besteed in de deelstaat Wenen.

Trend naar regioproducten kans voor NL tuinbouw en handel
"De hoge opkomst van Nederlandse tuinbouwbedrijven kan mijns inziens ook verklaard worden door de sterke trend naar regioproducten. Met lokale productiefaciliteiten kan aan deze groeiende vraag tegemoet gekomen worden", aldus Jochem Wolthuis, namens Frugi Venta en Greenport Holland present op de beurs. "Deze trend en dus deelname aan deze beurs biedt ook kans voor de Nederlandse handelsbedrijven. Mogelijk kunnen nieuwe allianties met lokale telers worden gevormd. Daarnaast wil de Oostenrijkse markt jaarrond groenten en fruit uit de hele wereld beschikbaar hebben. En dit complete assortiment kan via Nederland geleverd worden. Dus een dergelijke beurs biedt ook exportkansen." Van een aantal handelsbedrijven van Frugi Venta werd op de beurs presentatiemateriaal op de stand uitgedeeld.

 

Voor meer informatie:

Neem contact op met Jochem Wolthuis

Duitsland Desk / Kompetenzzentrum Gartenbau Holland

Email: info@duitslanddesk.nl / Gsm: 06-16290395

 
Publicatiedatum: