Martijn Maat, Rimato:

"Kostprijs Natupol-hommels goedgemaakt door hogere producties"

Tomatenkwekerij Rimato in Honselersdijk wil geen onnodige risico's lopen met de bestuiving. Een minder goed bestoven gewas leidt immers tot lagere producties. "De bestuiving met Natupolhommelvolken heeft een kostprijs. Maar de hogere producties door een perfecte bestuiving maken die kostprijs zeker goed."

Dat zegt Martijn Maat. Bij Rimato, het bedrijf van de broers Richard en Marcel van der Knaap, is hij verantwoordelijk voor de teeltregistratie en de gewasbescherming. Het bedrijf is bijna 15 hectare groot. Via telersvereniging Prominent gaan de grove trostomaten van het ras Merlice de markt op. De teelt is onbelicht. Rond de kerst komen de eerste bloemen in bloei. Bij de aanvang van de bloei zet Rimato iedere week één Natupol-kast per twee hectare in. Vrij snel daarna wordt dat opgevoerd naar één kast per hectare.Sneller vervangen
Rimato vervangt de kasten om de 10 weken. Martijn Maat legt de keuze uit. "Een hommelvolk kan na een week of acht, negen uitgeput raken. En soms begint in een bepaalde kast het suikerwater op te raken. Dan kunnen de hommels uit zo'n nestkast op de voeding van een andere kolonie gaan leven." In zo'n situatie bestaat het gevaar dat de bestuiving achteruit gaat. "Als je dan nieuwe kasten moet bestellen, kun je te laat zijn. Wij willen dat de bestuiving goed en ongestoord plaatsvindt. Vandaar dat wij de nestkasten voor de zekerheid na ongeveer 10 weken vervangen, terwijl de stelregel 12 weken is."

Meer kasten per hectare
Bezoekers van het bedrijf merken regelmatig op dat Rimato meer nestkasten per hectare gebruikt dan het gebruiksadvies luidt. Ook dit heeft volgens Martijn alles met de kwaliteit van de bestuiving te maken. "In het voorjaar, als de ramen opengaan, verliezen wij onvermijdelijk een aantal hommels. En op donkere dagen vliegen zij bovendien iets minder makkelijk uit. Dat kan leiden tot een minder goede bestuiving en dat kost eenvoudigweg productie. Wij willen een perfecte bestuiving. Die krijgen wij ook."

Een zakelijke afweging
Martijn Maat: "Hommels hebben een kostprijs, daar kijken wij zakelijk tegenaan. Natuurlijk vragen wij ons weleens af of we niet te veel hommels inzetten. Want als ik veel donkere bloemetjes zie, is duidelijk dat we iets te veel hommels hebben vliegen. Die bloemen zijn dan meermalen bezocht." Hij vervolgt: "Eén Natupol-nestkast hoeft maar 100 gebrekkige of gemiste vruchtzettingen te voorkomen, en dan is die kast al helemaal terug verdiend. We hebben het er weleens over, maar we komen steeds tot dezelfde conclusie: we gaan op deze manier gewoon verder. Liever iets te veel hommels dan te weinig. En over het bestuivingsresultaat hoeven wij ons nooit zorgen te maken."

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
Veilingweg 14
2651 BE Berkel en Rodenrijs
Tel: 010-5140444
Fax: 010-5115203
www.koppert.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven