Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Campagne van start over gewasbescherming en omwonenden
Deze week is een campagne van start gegaan over gewasbescherming, mogelijke risico's van het gebruik van middelen en communicatie met omwonenden. De nadruk ligt op een goede relatie tussen de gebruikers van middelen en mensen in de omgeving.
Met het gezegde 'Een goede buur is beter…..' wordt ingehaakt op het belang van openheid en begrip kweken bij omwonenden. Dit vereist een actieve houding van al degenen, die de middelen op bedrijven toepassen. Niet afwachten maar zelf actie nemen, is het motto van de campagne, waarmee de sector reageert op een eerder verzoek van de Gezondheidsraad.
'Gewasbescherming en omwonenden' is de titel van de brochure, die wordt verspreid onder boeren, tuinders en loonwerkers die middelen toepassen. De relatie met de omgeving is voorts een speerpunt tijdens gewasbeschermingsbijeenkomsten, die de komende maanden worden gehouden.
De brochure is uitgebracht door LTO Nederland , Cumela (gezamenlijke agrarische loonwerkbedrijven) en de industrie (Nefyto) en distributiebedrijven (Agrodis) in gewasbeschermingsmiddelen. Ze gaan afzonderlijk en in gezamenlijk verband hun achterban benaderen met als doel zelf het voortouw te nemen bij het communiceren, informeren en ook luisteren naar omwonenden.
Gebruikers kunnen veel doen om problemen met omwonenden vóór te zijn: uitleggen wat er gebeurt, met welke middelen en op welke tijdstippen helpt mee aan een goede verstandhouding met de omgeving.
Voorzitter Sjaak Langeslag van de LTO-werkgroep Gewasbescherming is ingenomen met de actieve opstelling vanuit de sector: "Het begint allemaal met de kennis bij de gebruiker zelf. Zij zijn bekend met de risico's en bijbehorende maatregelen. We moeten nóg meer dan voorheen rekening houden met omwonenden, activiteiten in de omgeving en passanten."