Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer inzicht in loofziekten in de teelt van asperge

Vanuit het PraktijkNetwerk Aspergeplagen duurzaam te lijf is op 26 september een bijeenkomst georganiseerd om meer inzicht te krijgen in loofziekten in de teelt van asperge. Tevens zijn overige ziektebeelden en plagen meegenomen tijdens deze bijeenkomst. Doel was om bewuster met bestrijding om te gaan door het herkennen van de juiste schadebeelden en het verkennen van schadedrempels voor een noodzakelijke bestrijding.

De ruim 50 aanwezige telers en adviseurs hebben actief gediscussieerd over mogelijke duurzame oplossingen voor twee percelen en zijn intensief betrokken bij het herkennen van o.a. Stemphylium en Botrytis. Ook de invloed van het wortelstelsel is besproken en bekeken. Zo waren er aspergeplanten waar de wortels volledig van leeggezogen zijn, planten met weinig haarwortelgroei, ondiep gewortelde planten en planten met beschadiging van de kroon.

Het aspergegewas toonde ook een gebrek aan vocht. Tijdig bepalen van de watergift is dan ook van groot belang. De aspergeplanten op deze percelen zijn al zwakker en dus ook gevoeliger voor aanvallen van buitenaf, de aspergevlieg bijvoorbeeld heeft op een van de percelen dan ook behoorlijke schade veroorzaakt.

Het herkennen van ziektebeelden en het bepalen van de schadedrempel is van groot belang. Echter voor een duurzame aspergeteelt is een gezonde start van nog grotere waarde. Belangrijk is een gezonde uitgangssituatie van perceel en gezond plantmateriaal. Want een gezonde start maakt asperge minder gevoelig voor schimmel- en plaagaantasting en kan zo leiden tot een duurzamere teelt.

Vanuit het PraktijkNetwerk informeren we u graag over de bevindingen in 2013 tijdens de Tuinbouw Relatiedagen in Venray, bezoek onze lezing op 28 november om 10.30 uur en/of de stand van Aceera nr. 113.
Daarnaast organiseren we op 3 december een bijeenkomst over Biologische grondontsmetting en loof verwijderen bij PPO in Vredepeel. We hopen u tijdens deze bijeenkomsten te mogen begroeten.

Het PraktijkNetwerk Aspergeplagen duurzaam te lijf wordt begeleid door PPO-Vredepeel en Aceera en wordt financieel mogelijk gemaakt door de Rijksoverheid, het Europees Landbouwfonds, Aceera en STOP.
Publicatiedatum: