“Het kan niet alleen maar aardbeien worden”
In 2012 stond er volgens het CBS 250 hectare aardbeien onder glas in Nederland. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van tien jaar daarvoor. Ook uit de recent gepubliceerde LEI-cijfers blijkt de stijging. Daar is bovendien de opkomst van de grote aardbeibedrijven te zien. Sinds 2008 zijn er in Nederland aardbeibedrijven met meer dan 5 hectare glas. Na een kleine dip in 2009 en 2010 zijn dat er inmiddels meer dan vijftig.
Kwekerij van Oers
Een van die grote bedrijven is Kwekerij van Oers. In 1989 begon hij met twee hectare kas. Inmiddels is zijn areaal gegroeid naar een kleine twaalf hectare. Door de jaren heen nam teler Joost van Oers een radijs-, anthurium- en twee paprikakwekerijen over. "De radijsteler is geƫmigreerd en van zijn pensioen gaan genieten. De andere zijn relatief jonge telers die het niet gered hebben. De kosten van veel teelten zijn een aantal jaren hoger geweest dan de opbrengsten. En dat een aantal jaar achter elkaar", vertelt hij. De aardbeienteelt bood ruimte voor uitbreiding en Kwekerij van Oers heeft inmiddels vijf locaties. De voormalige anthuriumkwekerij is voor de vroege en late oogst. Daartussen past een teelt met moederplanten, waarvan de stekken worden gesneden voor de eigen trayplanten-teelt. "Dankzij de assimilatiebelichting die daar hangt, kunnen we vroeg en laat leveren. De plantenteelt ertussen past perfect." Ook logistiek gezien zorgen de vijf locaties niet voor problemen. "Ze liggen vlak bij elkaar. Iedere locatie heeft eigen productiepersoneel. Daarnaast is er een bedrijfsleider en adviseur die alles in de gaten houdt. En het biedt ook voordeel. "Gaat het op een locatie wat minder, dan compenseer je dat ergens anders wel weer."
Te veel groei?
Van Oers is niet het enige groeiende bedrijf in de regio. "Het is hier altijd een aardbeiengebied geweest, maar de afgelopen jaren is het areaal met zo'n dertig procent gegroeid", schat Van Oers. Veelal kleine teeltbedrijven met andere gewassen hebben plaatsgemaakt voor aardbeien. Ook landelijk is de stijgende lijn te zien. "Vooral de bedekte teelt neemt toe. Dat is een duurdere teelt", verklaart Van Oers. "Deze winter wordt er zo'n 60 hectare uitgebreid op een areaal van 300 hectare. Ik ben benieuwd wat de uitbreiding teweeg brengt. Ik denk dat het procentueel nu net te veel wordt. Van een goede periode, de afgelopen 10 a 15 jaar, kan het nu wel eens omdraaien." Dit jaar verloopt al moeilijk. "Het voorjaar is redelijk goed gegaan, maar door het late voorjaar met daarna een "hete" zomer zijn de kilo's in zeer korte tijd te snel van de plant geoogst. Er was sprake van overproductie." Ook de herfst zorgt niet voor goede prijzen. Hebben mensen na de zomer genoeg van de aardbeien? "Ik denk het wel. We hebben twee oogstperiodes: van maart tot eind juni en van september tot Nieuwjaar. Dat is een lange periode als het slecht gaat."
Uitbreiding
Zelf is Van Oers momenteel zeker niet bezig met uitbreiding. De laatste aankoop was in 2012. "Zeker als er landelijk zo'n uitbreiding aankomt, ben ik heel voorzichtig. Normaal ook, we kopen altijd weloverwogen. Het is geen kwestie van blindweg kopen en kijken of je het gesleten kunt krijgen. Dan ga je de tomaat achterna." In het gebied staan momenteel ook geen kassen te koop. "Ik heb begrepen dat de komkommer- en paprikateelt een beter seizoen hebben gedraaid. De banken zijn geneigd om ondernemers nog een kans te geven. Dat is positief. Het kan niet alleen maar aardbeien worden."
Voor verkoopinformatie:
Best of Four u.a.
Ziedewij 5
2991 LA Barendrecht
Email: [email protected]
Telefoon: 0180 622 499
Fax: 0180 820 222
www.bestoffour.nl