Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ted Duijvestijn:

"Prunus past bij innovatie"

Duijvestijn Tomaten, met teler Ted Duijvestijn en zijn broers aan het roer, is een van de meest innovatieve en duurzame tomatenkwekerijen van Nederland. Aan LivingNews vertelt Ted meer over zijn visie, de toekomstplannen van Duijvestijn en zijn ervaringen met het De Ruiter ras Prunus.



Allereerst heeft Duijvestijn Tomaten plannen om het kassencomplex uit te breiden met nog eens 10.000 vierkante meter. De innovatieve kas is het resultaat van anderhalf jaar intensieve samenwerking met Technokas om tot een nieuw ontwerp te komen: de ID Kas™. Met de bouw van de ID Kas en bijbehorende energiebesparing door maximale isolatie, de inzet van laagwaardige warmte, insectengaas, ontvochtiging tegen aantastingen van insecten en schimmels en een verminderd watergebruik is deze kas maximaal duurzaam. De kas gebruikt diffuus 70% glas die voor 50% met laagwarmte te verwarmen is tot maximaal 40 graden. Dat gebeurt voornamelijk met de restwarmte van de aardwarmtebron die Duijvestijn sinds 2010 in gebuikt heeft. Door alle slimme maatregelen zal de productie zelfs toenemen, zodat de milieubelasting per eenheid product nog verder terugloopt. De kas wordt gebouwd naast het huidige kassencomplex van Duijvestijn Tomaten in Pijnacker. Verder is Duijvenstijn bezig met alle aanvraagprocedures voor een windturbine, samen met omwonenden in een vorm van crowd funding.

Pruim, los en tros
Sinds dit jaar teelt Duijvestijn op een afdeling van drie hectare Prunus. Ted vertelt: 'We zien een verschuiving in de vraag van de markt; de vraag naar tomaten uit het middensegment neemt toe. Daarnaast zien we de vraag naar pruimtomaten toenemen – los en tros – en in jaarronde teelt. Wij hebben de strategie dat we voor elke tomaat een klant zoeken. Zo kunnen we gericht produceren en bieden we onze kanten maximale continuïteit. De markt van de pruimtomaten is nog grillig: de ene week komen we te kort, de andere week hebben we over. Het is een mooie uitdaging om ons aanbod af te stemmen op de vraag. We zien de vraag naar losse tomaten wat dalen, maar Prunus kan natuurlijk zowel los als in tros geoogst worden. Prunus past perfect in een kleiner productiesegment en is goed te verkopen.'



All-in concept
Het innovatieve karakter van Duijvestijn betreft ook de service naar klanten. Het bedrijf verzorgt voor haar opdrachtgevers ook het verpakken en de verpakkingen. Ted: 'De vraag aan de eindklant is: hoe wil je het hebben? Wij zijn in die zin dienstbaar en kunnen aan vrijwel alle wensen voldoen, ook in vraag en aanbod van verpakkingen. Wij bieden een all-in concept. Onze pre-press afdeling zorgt voor stickers, wij regelen de bakjes. Als het even kan zetten we ons e-mailadres en twitteradres op de verpakking, zodat de consument weet waar de tomaten vandaan komen.'

Productontwikkeling
Duijvestijn ontwikkelt en vermarkt zelf ook nieuwe producten, zoals chutney, sappen en sauzen van tomaten. Ted vertelt daarover: 'Prunus is als pruimtomaat heel erg geschikt voor dat soort nieuwe producten, vanwege de smaak, de kwaliteit en vooral de sappigheid. Deze aanpak past ook heel goed in ons streven naar maximale duurzaamheid, ook in het licht van de IR resistentie tegen echte meeldauw van Prunus. Onze chutney wordt bijvoorbeeld gemaakt van groene afvaltomaten. Alles gebeurt nu nog op kleinere schaal en vooral lokaal, maar we gaan dit volgend jaar zeker opschalen.' Over Prunus is Ted erg te spreken: 'De mooie vorm van dit ras valt echt op. Het ras geeft vruchten van een hele hoge kwaliteit en is erg goed houdbaar. Bovendien is die kwaliteit consistent. Het gewas is open en generatief, maar vraagt wel energie om op een hoog tempo te telen. Wij houden een voornacht van 16 graden aan, een nanacht van 18 en een dagtemperatuur tussen de 22 en 25 graden. Prunus schuwt een etmaal van 23 à 24 graden niet als er genoeg licht is.' 'Prunus is sowieso lichtgevoelig en ook bij weinig licht moet je met dit ras durven. Ik teel niet op kopdikte, dat is in mijn ogen de verkeerde tool. Voor je het weet schiet dit ras in de zoutjes. Je beheerst Prunus door regelmaat in het gewas te brengen met temperatuur en voeding.' Om de juiste teeltstrategie te volgen laat Ted wekelijks een bladanalyse maken om te zien hoe de verhouding et calcium is. 'Dan kunnen we meteen bijsturen. Dat is natuurlijk makkelijk in één kas,' aldus Ted. 'Prunus vraagt iets meer CO2, ongeveer 10%. Bovendien wil Prunus veel water, tussen de zes en negen liter. De Ec houden we ook zo contant mogelijk tussen de 3 en de 3,2.'

Sturen op stabiliteit
In de visie van Ted is het noodzakelijk om niet zo zeer te sturen op rendement en productie, maar juist op gelijkmatigheid. Ted verklaart zich nader: 'Rendement blijft een momentopname. Met Prunus is gelijkmatigheid alles; als Prunus stabiel is doet hij het goed en haalt hij een hoge aanmaak van 28 tot 30 vruchten. Dan blijft de kwaliteit van de trossen, de bloemen en het gewas óók stabiel. Met andere woorden: je moet focus houden en op de langere termijn denken. Bijkomend voordeel van Prunus is dat je lichter kunt oogsten; de vruchten kleuren van binnenuit door, misschien nog wel harder dan van buiten.'

Bron: Living News De Ruiter Seeds

De duurzaam gedroogde tomaten van Duijvestijn Tomaten zijn genomineerd voor de Smaak van Nederland. De Smaak van NL is de verkiezing van het lekkerste product van Nederlandse bodem. Stemmen kan hier.


Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
Leeuwenhoekweg 52
Bergschenhoek
Tel (010) 529 22 22
www.deruiterseeds.nl




Publicatiedatum: