StoreNSure peen test voorspelt risico op zwarte vlekken

Peenoogst is begonnen

De unieke StoreNSure peen test die het risico op het ontstaan van zwarte vlekken tijdens bewaring in peen kan voorspellen, is vanaf nu bij Agrifirm Plant te bestellen voor € 128,-. Met de StoreNSure test kan aan het begin van de opslag worden bepaald wat het risico is op het optreden van zwarte vlekken in een partij.



Zwarte vlekken is een bewaarziekte, veroorzaakt door de infectie van één of meer schimmels. Bij de oogst is deze infectie nog niet zichtbaar maar al wel aanwezig. Doordat NSure de activiteit van de genen meet, die bij deze infectie actief worden in de peen, heeft u al in een vroeg stadium inzicht in het risico dat uw partij loopt op zwarte vlekken.

Bemonstering peen
Bemonstering vindt één maand na opslag plaats. Bij de monstername wordt u het eerste jaar terzijde gestaan door Agrifirm. De teler verzamelt de penen voor 1 of meer testen. Voor elke test moeten penen uit verschillende kisten (5 kisten, elk 5 penen) worden verzameld. Zo worden gewassen meegenomen naar de centrale bemonsteringslocaties voor het maken van het sap. De monsters zelf worden geanalyseerd door het NSure lab in Wageningen.

Aan de hand van de laboratoriumanalyse wordt uw partij ingedeeld in één van de drie volgende risicocategorieën: geen risico, gemiddeld risico of hoog risico op zwarte vlekken. De StoreNSure Peen voorspelt de bewaarbaarheid voor 4-5 maanden. Op basis van deze informatie kunt u gefundeerd een besluit nemen over de bewaarduur en afzetplanning van de bemonsterde partij.

De ontwikkeling van de test is mogelijk gemaakt door bijdrage van het Productschap Tuinbouw en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en door de medewerking van Agrifirm Plant, Bejo Zaden en LTO kerngroep peen en de zwarte vlekken commissie.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven