Israël: Jaarlijks forse uitbreiding avocado's Galilea Export

Sinds de oprichting twee jaar geleden vertegenwoordigt de coöperatie Galilee Export de positie van aangesloten telers. De onderneming in het noorden van Israël werd in het leven geroepen na de de teneergang van het toenmalige Agrexco Agricultural Export Company Ltd, dat overigens later een doorstart maakte, en is nu een van de grootste exporteurs van citrus en avocado's van het land.


Tamir Porat (CEO MiloPRI) en Oded Jacobson (CEO Galilee Export)

"Na Agrexco zwoeren de aangesloten telers dat ze de marketing van hun gewassen nooit meer aan een ander zouden overlaten," zegt Oded Jacobson, CEO van Galilee Export. Om aan deze behoefte tegemoet te komen werd de bovengenoemde constructie opgezet. In de daaropvolgende twee jaar groeide de coöperatie uit tot een onderneming met een jaaromzet van 100 miljoen dollar. "En alles in het belang van de teler."


Tamir Porat laat de koude opslag voor avocado's zien

"We maken gebruik van de kracht van het volume," zegt Oded. "De voordelen van deze constructie zijn legio. We kunnen snijden in overheadkosten, zoals IT-diensten of transport, en zijn alleen gericht op de marketing van producten voor de export." Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn neus in dezelfde richting steekt, is er een wekelijkse bijeenkomst om de inspanningen te coördineren.


Grote kratten komen elke dag aan in het pakstation

Van hun grootste commodity, avocado's, wordt ongeveer de helft van de 36.000 ton geëxporteerd. De indrukwekkende productievolumes zijn afkomstig van ongeveer 2000 hectare bomen, een areaal dat met een snelheid van ongeveer 50 hectare per jaar toeneemt. De jaarlijkse citrusproductie van 20.000 ton komt van 200 hectare, en de rest van de jaarlijkse 60.000 ton bestaat uit kleinere hoeveelheden granaatappels, lychees, mango's, wortelen, dadels en paprika. 


In het pakstation worden de avocado's gewassen en gesorteerd.

"Paprika's zijn een must," legt Oded uit. "Een noodzaak als je zaken wilt doen met Rusland." Rusland is een van de belangrijkste exportbestemmingen van Galilee Export, ongeveer een kwart van de uitvoer gaat naar ernaar toe. Zo'n 20 procent gaat naar Frankrijk, 20 naar het Verenigd Koninkrijk en 15 naar Scandinavië. 

Oded is naarstig op zoek naar een uitbreiding van de bestaande afzetmogelijkheden. "Rusland blijft een riskante markt," zegt hij. "Je bent daar niet altijd zeker van betaling. We zijn daarom op zoek naar andere bestemmingen, zoals Zuid-Afrika, Senegal en Ivoorkust. Daarnaast blijven we geïnteresseerd in Europese markten als Duitsland, waar vooral de avocado's het goed doen."


Meer informatie:
Oded Jacobson
Galilee Export
Tel: +972 365 390 12
oded.j@galil-export.com
www.galilee-export.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven