Fa. G.J.A. van Adrichem en Zn.

Nieuwe duurzame teeltlocatie in Terneuzen voor DOOR-teler

Eén van de telers van Coöperatie DOOR, Fa. G.J.A. van Adrichem en Zn., bouwt momenteel aan een nieuwe duurzame teeltlocatie in de gemeente Terneuzen. Het bedrijf beschikt reeds over 2 teeltlocaties: één in De Lier en één in Steenbergen, waar ze tomaten van het merk Prominent telen.
 
Van Adrichem was op zoek naar een derde duurzame teeltlocatie voor uitbreiding van het areaal trostomaten en heeft daarvoor diverse gebieden bezocht. De keus is uiteindelijk op Glastuinbouw Zeeuws-Vlaanderen gevallen, het unieke nieuwe glastuinbouwproject ten zuiden van Terneuzen dat direct grenst aan het havengebied. Er is voor dit gebied gekozen, omdat het in Nederland is, wat men graag wilde, de energiekosten hier relatief laag zijn én er een langjarig contract van 15 jaar is afgesloten. Zo zijn de energiekosten gehalveerd t.o.v. de kosten van de traditionele WKK.
Levering van Warmte en CO2
WarmCO2, een project waarbij restwarmte en CO2 worden ingezet voor milieuvriendelijke en duurzame glastuinbouw, levert de warmte en CO2 aan tuinders die zich hier vestigen. Dit glastuinbouwgebied wordt zo het duurzaamste glastuinbouwgebied van Nederland. Kunstmestproducent Yara levert de warmte en CO2 aan WarmCO2. Bij de productie van kunstmest komen grote hoeveelheden CO2 vrij, die Van Adrichem en andere tuinders kunnen gebruiken. Bij de productie komt ook koelwater vrij, dat via warmtewisselaars de kas bereikt met een hoge temperatuur (85C). Van Adrichem levert de warmte terug op 40C. Hiervoor is een leidingennet uitgelegd voor 190 ha.

Toekomst
De nieuwe kas heeft een oppervlakte van 9 ha. en kan uitgebreid worden tot 26,5 ha. In de toekomst zal Van Adrichem hier waarschijnlijk wel naar toe groeien. Ter vergelijking: In Steenbergen heeft Van Adrichem een kas van 15 ha. en in De Lier 5 ha.

Gevraagd naar de toekomst van andere teeltbedrijven en het gebruik van duurzame energie, stelt Steef van Adrichem dat "in de toekomst steeds meer teeltbedrijven zullen investeren in duurzame warmte, zoals rest- en aardwarmte. Echter, aangezien het een behoorlijke investering betreft, zullen velen dit nog even uitstellen, maar in de toekomst zeker wel doen".

Trots
Steef van Adrichem is er trots op dat hij samen met zijn broers in de afgelopen jaren een stabiel bedrijf heeft neergezet met 2 teeltlocaties. Dat daar zeer binnenkort een derde, duurzame locatie bijkomt, is natuurlijk geweldig.
Verder is hij wat Terneuzen betreft er heel tevreden mee dat ze in een betrekkelijk korte tijd van 5 maanden, in samenwerking met diverse installateurs, het project gestalte hebben gegeven. Dinsdag 15 oktober zijn ze begonnen met beglazen en in de eerste week van januari zullen de eerste tomatenplantjes gepoot worden. In april kunnen we dan genieten van heerlijke trostomaten op een duurzame wijze geteeld!
Firma Van Adrichem is lid van Coöperatie DOOR. De volledige productie van Van Adrichem wordt vermarkt door DOOR Partners.

Meer informatie?
Indien u meer informatie wenst, neemt u dan contact op met Prominent of check de site www.prominent-tomatoes.nl.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven