“de overstap in bio-markt is dit jaar perfect”

Biologisch paprikaseizoen Gilad deze week van start, week 47 conventioneel

Tholen - De eerste Israëlische bio-paprika's komen deze week in Europa aan en volgende week volgen ook de eerste conventionele paprika's. "De overstap in de bio-markt is perfect dit jaar", vertelt Frank Mosterd van Gilad. Wat betreft de conventionele markt is het een ander verhaal. De eerste containers komen deze week binnen van wat ik hoor van anderen. Wij als Gilad krijgen eind volgende week de eerste conventionele paprika's binnen. Dit omdat wij de eerste weken vooral naar Rusland verladen."De paprika prijzen liggen op een bedroevend niveau op dit moment. Door gunstig weer in Spanje van de afgelopen weken is de aanvoer daar op dit moment groot en ook de laatste Hollandse paprika's worden nog geoogst.

Amerika
Volgende week begint het conventionele Israëlische paprikaseizoen bij Gilad. Vorige week zijn de eerste bio-paprika's al op de markt gekomen. Enkele bio-telers werken in kassen met koeling en verwarming en zijn daarom iets eerder op de markt. "Het meeste van wat we nu hebben gaat naar Amerika toe. Deze week is de eerste binnenkomst in Europa", vertelt Frank Mosterd van Gilad. "En Nederland gaat er binnen een week uit, dus de overstap is perfect dit jaar." Op de Amerikaanse markt is dan ook een goede start gemaakt.

Volgende week, week 47/48, gaat Gilad van start met conventioneel. In tegenstelling tot de biologische markt, is Amerika geen belangrijk afzetgebied voor de conventionele paprika's. "Mexico neemt die markt over. Wij gaan naar Europa en Rusland." De afgelopen jaren was het in november en december lastig omdat er veel volume op de markt was. "Nederland, Israël en Spanje waren samen op de markt. Dat is nooit goed. Dit jaar kunnen we hopelijk met betere prijzen starten, maar op dit moment zijn de prijzen niet best. Nederland is er over twee weken uit en dan hoop ik dat de prijzen wat herstellen.

Spanje
Voor de Israëlische paprika is Spanje de belangrijkste concurrent. "In november en december zie je dat de Spanjaarden de meeste orders naar de Duitse supermarkten inkoppen. Zodra Spanje kwaliteitsproblemen krijgt, wordt de switch naar Israël gemaakt." Het Israëlisch product hoort normaal gesproken duurder te zijn dan het Spaanse. Mosterd: "Tenminste, dat zou het moeten zijn….. Afgelopen jaar was redelijk voor Israëlische telers die laat in productie kwamen. Niet goed, maar redelijk."

Het Israëlisch areaal paprika is nagenoeg gelijk gebleven, maar het areaal van Gilad is wel gegroeid. "Een paar telers erbij", laat Mosterd weten. "Ieder jaar groeien we een stukje." De verhoudingen dit seizoen zijn zo'n 60% rood, 20-30% geel en 10-20% oranje. Naast paprika's levert Gilad ook Israëlische pepers en zoete puntpaprika's.

www.giladltd.co.il


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven