“Samen werken, samen leren. Daar gaat het om in de tuinbouw.”
Greenport Business & Retail is een vierjarige HBO-opleiding waarbij studenten alles leren over o.a. teelt en teelttechnieken, bedrijfseconomie, management en organisatie. De 3e jaars studenten die de praktijkles volgden, studeren af in de richting van teelttechniek & veredeling. Deze afstudeerrichting verbreed hun inzicht in de grote variatie van technieken en technologieën die (kunnen) worden toegepast in de tuinbouw. De theoretische kennis over teelttechnieken en plantkunde hebben de studenten dus al aardig onder de knie. Een uitdaging is echter hoe zij door middel van klimaatregelen kunnen inspelen op de groei van het gewas.
Enkele studenten over de cursus Klimaatregeling:
'Goed idee om studenten kennis te laten maken met Hoogendoorn.'
'Bedankt. Het was erg leerzaam en vooral handig voor de toekomst.'
Praktijkleren, een stap dichter bij het bedrijfsleven
Hogeschool InHolland vindt het gedeelte praktijkleren belangrijk voor haar studenten, omdat hierdoor de stap naar de praktijk en dus het bedrijfsleven kleiner wordt. Bovendien is het voor studenten een goede manier om hun theoretische kennis te toetsen. Hoogendoorn ziet praktijklessen als een belangrijke stap om het kennisniveau van de tuinbouwsector naar een nog hoger niveau te tillen. Daarom leren zij studenten in een tweedaagse cursus hoe zij met de procescomputer op een verantwoorde wijze het macro- en microklimaat kunnen optimaliseren. Dit geeft studenten inzicht in wat er werkelijk in de kas gebeurt en welke invloed de gekozen strategie heeft op het gewas. Na het volgen van de cursus hebben de studenten een certificaat in ontvangst mogen nemen.
Hogeschool InHolland en tuinbouwautomatiseerder Hoogendoorn werken al ruim 4 jaar samen om studenten goed te kunnen voorbereiden op het bedrijfsleven. 'Dit wordt gedaan door kennis en technieken bij bedrijven, zoals Hoogendoorn te halen', aldus Kees Rietveld, docent Teelttechniek bij InHolland.
'De samenwerking met Hoogendoorn ervaren wij als een soepele samenwerking. Enkele maanden van te voren worden ideeën uitgewisseld en in samenwerking wordt de vorm en inhoud van de les bepaald. Hierbij is het instappen op het juiste niveau van belang. Aan de hand van de kennis van de studenten spelen wij samen met Hoogendoorn hierop in', aldus Kees Rietveld, docent Teelttechniek bij InHolland.
Gastcolleges Duurzame Teelt
Hoogendoorn verzorgt ook de module 'Duurzame Teelt' aan de 3e jaars studenten die voor de richting 'teelt' hebben gekozen. In de vorm van een aantal gastcolleges draagt Hoogendoorn consultant Jan Voogt de nodige kennis aan over 'Het Nieuwe Telen' dat als doel heeft een optimale productie en kwaliteit met een minimaal verbruik van fossiele energie. Naast de achtergronden en de natuurkundige en plantfysiologische principes komen ook de toepassingen in de praktijk en de gevolgen voor de kasinstallaties aan de orde. Binnen het vak 'Het Nieuwe Telen' volgen de studenten ook lessen op het gebied van Best Practices bemesting en water in- en om de kas, en bodem en substraat.
Hoogendoorn Growth Management
Hoogendoorn heeft meer dan 45 jaar ervaring in procesautomatisering voor de tuinbouw en is actief in meer dan 65 landen verdeeld over alle continenten. Samen met wereldwijde partners levert Hoogendoorn automatiseringsoplossingen voor alle soorten tuinbouwbedrijven. Deze innovatieve systemen dragen bij aan een duurzaam gebruik van water, energie en meststoffen. Dankzij hun sterke wereldwijde partnernetwerk zijn zij altijd in de buurt en nauw betrokken. Hoogendoorn kan haar klanten daardoor altijd zeer gericht adviseren en een snelle en betrouwbare service verlenen: van training tot support. Voor meer informatie neem contact op via +31 (0)10 460 80 80 of [email protected].