Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

‘Schoon spuiwater must voor draagvlak’

De glastuinbouwsector staat voor dé opgave op watergebied. Vanaf 2016 mag lozingswater nagenoeg geen gewasbeschermingsmiddelen bevatten. Anderzijds staat de toevoer van zoet water in perioden van droogte onder druk.

In Honselersdijk, tijdens de eerste uit een serie landelijke bijeenkomsten rond het thema water die LTO Groeiservice organiseert, bleek dat de glastuinbouwsector voor een flinke klus staat om de doelstelling - een emissieloze kas in 2023 - te behalen. Het oppervlaktewater in de grote glastuinbouwgebieden in Nederland bevat plaatselijk te veel resten van gewasbeschermingsmiddelen, zo blijkt keer op keer uit onderzoeken van onder meer RIVM.

Inmiddels is 90 procent van de bedrijven aangesloten op het riool, zodat zij niet op het oppervlaktewater lozen. Maar dat heeft nog weinig verbetering gebracht, meldt het Hoogheemraadschap van Delfland. Bedrijven mogen water dat gewasbeschermingsmiddelen bevat overigens ook niet op het riool lozen.

Voor de sector is het van groot belang om de emissie in zowel lozingen in het oppervlaktewater als in het riool te beperken, zegt Margreet Schoenmakers van LTO Groeiservice. Uiterlijk 2023 moet voldaan zijn aan alle internationale eisen op het gebied van milieu en water, voedselveiligheid, menselijke gezondheid en arbeidsomstandigheden. Dat betekent feitelijk nul emissie. Voldoen aan die eisen is volgens Schoenmakers noodzakelijk om het 'license to produce' - oftewel maatschappelijk draagvlak - te behouden. 'We moeten nu laten zien dat we er mee bezig zijn.'

Daarnaast kan het beperken van de emissie ook resulteren in het beschikbaar blijven van gewasbeschermingsmiddelen of in het toelaten van nieuwe middelen omdat er geen vrees hoeft te zijn dat deze middelen in het milieu terechtkomen, stelt Jan Hulst van Bayer Crop Science. Een hoge emissie van de glastuinbouw zal averechts werken. 'Dan zullen strengere normen gelden, ook voor andere teelten in de volle grond of akkerbouw.'

Lozen

Om de middelen uit het water te krijgen, zijn inmiddels verschillende technieken ontwikkeld. Zo zijn onder meer goede resultaten geboekt met zuivering met een combinatie van uv-licht en waterstofperoxide. Gezuiverd water kan - mits echt goed gezuiverd - worden hergebruikt in het bedrijf.

Het project Delft Blue Water van Evides, Defluent Services, het Hoogheemraadschap van Delfland en de TU Delft gaat nog een stapje verder. Dit project gaat uit van het opwaarderen van stedelijk rioolwater. Dit water kan vervolgens in de glastuinbouw worden gebruikt als gietwater om bijvoorbeeld een watertekort op te vangen. De kwaliteit van het water is hoger dan dat van regenwater, zegt Maarten Oevering van Delft Blue Water.

Proeven met Delft Blue Water in de tomatenteelt op Demokwekerij Westland hebben geen verschil in productie aangetoond. 'De bottleneck is het vervoer van het water naar de tuinders. Er is geen leidingennet voor,' zegt Oevering.


Bron: Glastuinbouw Waterproof

Publicatiedatum: