Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Potentie van hygroscopisch ontvochtigen

Hygroscopisch ontvochtigen is een manier om warmteverlies bij ventilatie op vocht volledig te voorkomen. Hiermee is bij onbelichte teelten een energiebesparing van 30% mogelijk.

Wageningen UR Glastuinbouw onderzoekt de potentie van hygroscopisch ontvochtigen in samenwerking met kwekerij Lans en tuinbouwtoeleveranciers. Doel van dit onderzoek is om een energiezuinige methode te ontwikkelen voor het drogen van kaslucht. Dit vervangt de standaard methode van stoken met de ramen open, waardoor alle warmte in de kas blijft. Hierdoor is een grote energiebesparing mogelijk terwijl de teeltomstandigheden ongewijzigd blijven.

Zeer zoute vloeistof

Hygroscopisch ontvochtigen is een manier om kaslucht te drogen waarbij gebruik wordt gemaakt van een zeer zoute vloeistof. Deze vloeistof 'zuigt' door zijn hygroscopische werking vocht uit de lucht wanneer de kasluchtlucht erlangs geblazen wordt. Naast het drogen van de lucht, vindt er een tweede proces plaats, namelijk de lucht wordt opgewarmd. Dit komt doordat de latente warmte van de waterdamp in de kaslucht vrijkomt als deze in de hygroscopische vloeistof wordt opgenomen.

Het resultaat van een hygroscopisch ontvochtigingssysteem is dus dat de kaslucht door het system wordt gedroogd en verwarmd, zonder dat hierbij warmte verloren gaat door ventilatie naar buiten.

Regeneratieproces

Na droging van de kaslucht, is het vocht uit de lucht opgenomen door de zoute vloeistof. Deze wordt dus steeds verder verdund en het vocht moet weer afgescheiden worden. In dit zogenaamde regeneratieproces wordt het water verdampt uit de zoute vloeistof. Dit kost energie en het is dus belang om de regeneratie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Hiervoor zijn een aantal opties beschikbaar, waaronder een vacuümverdamper en een meertrapsindamper.
Uit het oriënterend onderzoek is gebleken dat het principe van hygroscopisch ontvochtigen goed werkt. Voor onbelichte kassen lijkt er een besparing van 30% op energiekosten mogelijk in vergelijking tot normale kassen. Het onderzoek krijgt in het komend jaar waarschijnlijk vervolg om te kunnen aantonen dat deze grote besparingsstap inderdaad mogelijk is.




Bron: WageningenUR
Publicatiedatum: