Uit eten met kerst weer in de lift

Meer Nederlanders kiezen ervoor om met Kerst buiten de deur te eten. Afgelopen jaar at 1 op de 9 huishoudens tijdens de feestdagen in een restaurant. Volgens marktonderzoeker GfK is het voor het eerst in jaren dat er weer groei zit in het restaurantbezoek tijdens Kerstmis. In 2010 at 10,3 procent van de huishoudens in die periode buiten de deur. In 2011 daalde dat cijfer naar 10,2 procent. Vorig jaar ging 10,9 procent tijdens de feestdagen naar een restaurant.

Gerechten
Verreweg de meeste mensen eten tijdens de feestdagen thuis – 78,3 procent in 2012. 14,4 Procent van de huishoudens at vorig jaar weliswaar buiten de deur, maar deed dat bij vrienden of familie. Populair zijn de luxe huismerken van de supermarkten. Deze vaak kant-en-klare gerechten worden in aanloop naar Kerst door 30 tot 35 procent van de huishouden gekocht. In een normale week is dat circa 10 procent.

Trend
De ontwikkeling dat steeds meer Nederlanders Kerstmis vieren met cadeaus zal in de komende jaren doorzetten, verwacht GfK. Deze trend gaat ten koste van het Sinterklaasfeest. In 2011 vierde 48,4 procent van de huishoudens Sinterklaas. Een jaar later was dat 47,4 procent. Twee jaar geleden werd bij 36,1 procent van de huishoudens met Kerst cadeaus gegeven. Vorig jaar was dat al bij 37,0 procent het geval. Wanneer deze verschuiving doorzet, zal de Kerstman in 2020 Sinterklaas verslaan, voorspelt GfK.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven