Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gertjan Bosman, EMS:

Metingen van gassen maakt besparing op energie en CO2 mogelijk

Vorig jaar won EMS, samen met Sercom, de Horti Fair Innovation Award met het Air Monitoring systeem waarin de de MACView-Greenhouse Gas Analyser, een meetinstallatie voor schadelijke (rook)gassen en CO2, gebruikt wordt. Hoe staat het een jaar later met het bedrijf en de installatie? Vooral in de glasgroenteteelt zijn het afgelopen jaar veel installaties geplaatst. Zijn telers zo bang voor schade aan het gewas? Volgens Gertjan Bosman wordt de installatie niet alleen daarvoor ingezet. "Je voorkomt niet alleen schade ermee", vertelt Gertjan Bosman op de IHTF, "maar kunt ook op energie en (zuivere) CO2 besparen."


Gertjan Bosman op de IHTF. Rechts de MACView Greenhouse Gas Analyser

Schadelijke stoffen
Tijdens de teelt kunnen om allerlei redenen schadelijke stoffen in de kas komen. Een kleine hoeveelheid gas of een korte blootstelling heeft misschien geen (zichtbare) gevolgen, maar een langdurige blootstelling zal het gewas beschadigen. Daar biedt de MACView-Greenhouse Gas Analyser mogelijkheden. Het extreem gevoelige instrument meet de concentratie CO2, maar ook de concentraties van schadelijke gassen NO, NO2, C2H4 en CO op ppb niveau. Ook als de WKK-installatie en de ketel goed onderhouden zijn, kan dat nodig zijn. "Er wordt vaak wel gekeken naar de afgifte van WKK-installaties en ketels, maar niet naar andere bronnen", vertelt Gertjan Bosman op de IHTF. "De teelt kan ook schade van verkeerde gassen ondervinden die op een andere manier in de kas komen." Oorzaken daarvan kunnen divers zijn: kapotte gebreken, maar ook snelwegen en schoorstenen, pulsfog en lekkages.

CO2
Daarnaast meet de Gas Analyser ook het CO2-niveau in de kas. De computer wordt dan niet ingezet om schade te voorkomen, maar om het klimaat te sturen. "Je stuurt je teelt op metingen", verklaart Bosman. "Daarmee kun je ook op energie en CO2 besparen." De Gas Analyser wordt aangesloten op de klimaatcomputer en past op basis van de metingen bijvoorbeeld de raamstanden aan.

Huur
De installaties worden in Nederland te koop aangeboden (GMO mogelijk), maar ook via een huur-koop-constructie op de markt gebracht. "Denkt de teler voldoende gezien te hebben, wordt de analyser weer opgehaald. Maar door 40 weken te huren, wordt de teler ook eigenaar.", laat Bosman weten. "Voor sommige telers is dat een uitkomst."

Bekijk hier meer informatie over de stoffen die door de installatie gemonitord worden.


Voor meer informatie:
Gertjan Bosman (e-mail)
Enviromental Monitoring Systems (E.M.S.) B.V.
Raiffeissenstraat 24
4697CG Sint Annaland
Zeeland
Nederland
0166-657200
06-10931304
www.macview.nl