Manager Tim Hauber: "Op de Bahama's geven internationale hotels, restaurants en particuliere klanten de voorkeur aan importeren in plaats van aan plaatselijke landbouw. De laatste tien jaar zijn zeer uitdagend geweest wat dat betreft. We hebben echt de marktpsychologie moeten veranderen om lokaal geteelde producten tot een succes te maken."
Telen op de Bahamas kan vergeleken worden met werken op Spanje en Mexico. Daar staat tegenover dat telen in een land waar enkel geïmporteerd wordt, bijzondere uitdagingen geeft. "We zitten op een eiland dus alles, van zaad tot verpakking, moet geimporteerd worden", vertelt Hauber. "Daar horen uiteraard kosten bij en dat zorgt dat we het bedrijf zo efficient mogelijk moeten leiden." Een voorbeeld daarvan is het inzetten van biologische gewasbescherming, waarmee het gebruik van chemie verminderd wordt. Ook de duurzaamheid van de productie speelt daarbij een rol.
Daarnaast is het bedrijf aan de slag gegaan met kokossubstraat in plaats van steenwol. Hierdoor is de benodigde containerruimte flink gedaald. "We werken nu een paar jaar op kokos en dit vermindert niet alleen onze vervoerskosten, maar draagt ook bij aan de kwaliteit van de teelt", vertelt Hauber. Er wordt geteeld op een grove mix, waardoor de teelt bij Lucayan ook aan het begin van het seizoen niet vegetatief wordt. Dat ondanks de hitte en zon.
Meer informatie:
Lucayan Tropical Produce
www.lucayantropical.com
Riococo
Shan Halamba - [email protected]
www.riococo.com
Hort Americas, LLC
Chris Higgins [email protected]
www.hortamericas.com