Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van der Ben en Teun Paarlberg, G. Sevenhuysen V.O.F:

"Geen zicht op verbetering uienexport"

Tholen - De kooloogst in Noord-Holland is in volle gang, maar de export van witte en rode kool loopt nog niet wild. Dat zegt Jan van der Ben van de firma Sevenhuysen uit Warmenhuizen. De prijs van de witte kool ligt rond de 11 cent, die van rode kool rond de 20 cent. "Waar het deze zomer leek dat de opbrengsten lager uit zouden vallen als gevolg van het droge weer, is er na de regen nog wel 40/50% bijgegroeid. De opbrengsten zijn Europees gezien gewoon goed. Ik denk dat er ongeveer net zoveel kool staat als afgelopen jaar. Duitsland heeft ook weer dezelfde volumes. Hetzelfde beeld zie je bij de uien en aardappelen."



Een opleving in de export zit er volgens Jan niet direct in. "Dit is altijd een rustige periode. De boeren zijn aan het snijden en daardoor is het aanbod laag en de vraag is ook laag. We bedienen de normale markten als Duitsland, het Midden-Oosten en vaste klanten in het Verenigd Koninkrijk, maar dit zijn geen grote aantallen. We moeten wachten tot de kool binnen is en het zal wat kouder moeten worden. Iedereen kijkt naar het Oostblok, want de Russen waren de laatste jaren toch de hoofdafnemers. Daar is de laatste jaren op geteeld. Maar je bent nergens zeker van. Als die landen niet op de markt komen, hebben we een probleem.

Uien
Zijn collega Teun Paarlberg is somber gestemd over de uienexport. "De laatste oogstcijfers zijn onlangs bekend geworden en we hebben in Nederland 1.2 miljoen ton uien geteeld.Gezien de huidige export en de export van de laatste maanden zien wij dit niet positief in. We zijn later begonnen met de zaaiuien. We lopen achter met de export en momenteel is er nog geen zicht op enige verbetering."



"Rusland heeft zich nog niet gemeld. Dit geldt ook voor Braziliƫ en in mindere mate voor Midden-Amerika. De markten in Afrika liggen overvol en grote verliezen zijn gemaakt door de importeurs, zoals ook Peter Beemsterboer vorige week beschreef. Als de huidige trend zich voortzet, dan zullen wij begin januari 2014 nog een kwantum van rond de 700.000 ton netto uien moeten verschepen. Dat wordt nog een hele opgave om deze in eerste 26 weken van 2014 weg te werken!"

Voor meer informatie:
G. Sevenhuysen V.O.F.
Nijverheidsstraat 5
1749 DR Warmenhuizen
Tel.0226-320224
Fax.0226-316166
info@sevenhuysen.nl