teelttip kassla Rijk Zwaan:

De eerste koudeprik: stel alarm in op minimumtemperatuur

Het kasklimaat wordt best ingesteld afhankelijk van het teeltstadium. In deze periode is sla, van net geplant tot bijna bedekte bodem (40 % van de teeltduur) beter bestand tegen de eerste koude. De bodem is nog warm en deze straalt uit naar de plant. Door een lagere nachttemperatuursinstelling kan de bodem sneller afkoelen wat er voor zorgt dat de plant stevigere bladeren maakt. Dit zal in een later stadium de plant gezonder houden met minder kans op rand en smet. Planten die de bodem bedekken werken isolerend. Laat daarom de nachttemperatuur niet te sterk dalen (minimum 5°C). Een te lage temperatuur zal het gewas te sterk afkoelen. In combinatie met een actief wortelgestel zal dit glazigheid in de hand werken.

Verwarming
Controleer de goede werking van de ketel en de CO2-branders. Zelfs één te koude nacht kan veel schade veroorzaken aan een bijna volgroeid gewas. Kijk de instellingen van de computer na en stel een alarm in op de minimumtemperatuur.

CO2
Als er minder geventileerd wordt, probeer dan om CO2 te doseren. Ook al is het niet echt noodzakelijk om de temperatuur op peil te houden, een minimum dosis CO2 geeft al snel een steviger en gezonder gewas.

Een paar maal per uur, in de ochtend, is al voldoende.

Watergift
Hoe minder er geventileerd wordt, hoe lager het ventilatievoud. Dit wil zeggen dat er veel minder vocht uit de serre verdwijnt. Pas dan ook de lengte van de watergift aan. Hou wel regelmaat in de beregening.

Rassen
Gardia RZ
Onder donkere en koudere omstandigheden geef je Gardia RZ op het eind van de teelt minder water om geel blad te voorkomen. Is er nog voldoende licht, zorg dan dat de plant kan blijven groeien en giet regelmatig, maar verkort wel de beurtlengte. Geen water geven onder deze omstandigheden zal leiden tot meer glazigheid. De plant zoekt naar vocht en ontwikkelt een sterker wortelgestel. Hierdoor gaan de plantencellen sneller springen op donkere inactieve dagen. Blijf daarom broezen op regelmatige basis, tot het einde van de teelt, liefst met voeding.

Halewyn RZ
Halewyn RZ is geselecteerd om te blijven doorgroeien in donkere omstandigheden. Blijf dit ras dan ook water geven. De beurtlengte verkort, afhankelijk van het ventilatievoud, bodemsoort en temperatuur.

Hou met Halewyn een rustig stookregime aan. Vooral in donkere periodes is het aangeraden om pas op te stoken één uur na zon-op en al naar de nachttemperatuur te gaan voor zon-onder. Dit houdt de bladeren korter. Zo creëert men een mooier model met minder lange bladeren.

Hofnar RZ
Hofnar kan een hoger stookregime aan. Blijf regelmatig beregenen afhankelijk van het ventilatievoud. Te droog telen met Hofnar RZ zal sneller glazigheid en rand veroorzaken.

Voor de exacte zaaidata en het Rijk Zwaan-assortiment voor de komende zaaiperiode verwijzen wij naar het slaboekje "Assortiment sla- en andijvierassen onder glas" 2013-2014 of contacteer uw teeltadviseur.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven