Vuursaam neemt houtstookketel in gebruik

De Limburgse glastuinders Geert Bouten en Sjraar Hoeijmakers hebben afgelopen jaar een houtketel-installatie gerealiseerd van 5 MWth met warmtenet. De installatie draait sinds begin juli 2013 en vorige week organiseerden zij een bijeenkomst voor de studiegroep bio-energie.

Er waren zo'n dertig telers en andere geïnteresseerden op afgekomen. De aanwezigen hadden belangstelling omdat ze zelf gebruik maken van biomassa of overwegen om in Nederland of in het buitenland kassen te verwarmen met houtstook. De bijeenkomst werd samen met de telers georganiseerd door EnergyMatters en het programma Kas als Energiebron.

Het gebruik van bio-energie kan voor sommige glastuinbouwbedrijven een interessant, duurzaam alternatief zijn. Op dit moment zijn er in Nederland 40 glastuinbouwbedrijven met een houtketel.

Cluster

Geert Bouten heeft een paprikakwekerij van 2,3 ha en Sjraar Hoeijmakers teelt courgette en pruimtomaten op 2,0 ha. Zij zijn samen eigenaar van VuurSaam en exploiteren de installatie. Zij leveren warmte via een lokaal net aan een komkommerteler met 1.8 ha glas en een paprikateler met 2,2 ha. De vier bedrijven besparen zo samen 2,5 miljoen kuub aardgas. In de nabije toekomst worden mogelijk nog een teler en een scholengemeenschap aangesloten.

In 2008 zijn Bouten en Hoeijmakers gestart met de eerste plannen en in begin november 2012 werd begonnen met de bouw van de installatie. Er is veel overleg geweest met de overheid, Agentschap NL en de gemeente Horst aan de Maas. Er is MEI-, IRE- en SDE-subsidie aangevraagd en gekregen. Er is veel aandacht besteed aan de aanvraag voor de vergunningen en dat bleek lonend. De medewerking vanuit de lokale overheden was groot. "Uitleggen waar je mee bezig bent en met de betrokkenen in gesprek blijven, is erg belangrijk", stelt Hoeijmakers.

Terugverdienen

De installatie gebruikt maximaal bijna 200 m3 hout per dag. Dagelijks wordt een nieuwe voorraad lokaal hout aangeleverd door een loonwerker. Behalve dat er hout moet worden aangevoerd, moet er ook as worden afgevoerd. Dat levert veel extra transportbewegingen in de regio. De ondernemers stellen dat de kwaliteit van het hout sterk wisselt.

Een voorwaarde voor succes is dat de deelnemende partijen een verschillend warmtepatroon hebben. Het grootste deel van het jaar is dat hier het geval. "In februari wordt het spannend," zegt Bouten. "Dan willen we allemaal warmte hebben." Om te voorkomen dat één van de bedrijven zonder warmte komt te zitten, is er een centrale buffer aangelegd van 1.500m3 die door de houtstookketel evenredig wordt gevuld.

Bij berekeningen is er van uit wordt gegaan dat de energieprijs 10 tot 15% lager is dan aardgas. Er wordt zuivere CO2 ingekocht via Yara, de kostprijs hiervan is mee genomen in de berekeningen. De verwachtte terugverdientijd is 5 jaar.


Bron: Energiek2020

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven