Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Thijs Jasperse blikt terug op seizoen:

“Onregelmatig, maar redelijk paprikajaar geweest”

Tholen - De productie begon laat en de aanvoer van paprika's is dit seizoen lang onregelmatig geweest. De productie per meter ligt een paar procent lager dan normaal. Daar staat tegenover dat de prijzen over het algemeen redelijk zijn geweest en de kwaliteit zelfs goed. "De focus van de gehele sector lag op kwaliteit en dat heeft gewerkt. Dat is een compliment voor de sector", vindt Thijs Jasperse van P8.

"Het is om te beginnen qua productie een heel bijzonder jaar geweest", vertelt Thijs Jasperse van P8 als hem gevraagd wordt terug te blikken op het paprikaseizoen. "Het startte erg laat en in het begin was de productie matig." "Pas in de loop van de zomer haalden we de kilo's wat in. Ik denk dat telers per oppervlakte een paar procent lager eindigen dan vorig jaar." Later werd het seizoen gekenmerkt door onregelmatigheid: tijden van schaarste, afgewisseld met een behoorlijk volle markt. Oorzaken hiervan zijn de lage instraling en de rassenkeuze. "Je ziet dat de moderne rassen iets meer pieken en dalen kennen. Het wordt wel wat gecompenseerd door de geografische verschillen. In Limburg vallen de pieken iets anders dan in het Westen of het Noorden. Maar helemaal is het niet te voorkomen. Het hoort er nou eenmaal ook bij. Het is het lot van de paprikateelt."

Prijs
De Spaanse en Israƫlisch paprika's waren relatief vroeg van de markt. In combinatie met een lage productie was het prijsniveau behoorlijk aan de start van het seizoen. "De prijs is over het algemeen heel redelijk geweest, in het bijzonder bij de gele en oranje kleur. Voor rood en groen is het een gewoon jaar geweest", vat Jasperse samen. "Maar het succes wordt getemperd door hele hoge energiekosten. Wat je meer verdient, moet gedeeltelijk weert aan energie worden uitgegeven."

Tussen telers onderling zijn de verschillen groot. Vroeger speelde de energiehuishouding daarin een grote rol. Toen was het mogelijk met een WKK en tactisch inkopen nog wat verschil te maken. "Dat wordt lastiger omdat de energiemarkt voor de tuinbouw heel bizar is. Goed beschouwd is aardgas voor de tuinbouw te duur", concludeert Jasperse. ''Onterecht te duur" De dieselolie en benzine is de afgelopen tijd zeker 2 dubbeltjes goedkoper geworden. Waarom daalt het gas niet mee? De energiemarkt zit voor de tuinbouw niet goed in elkaar en dat is voor Nederland een heel nadelige situatie."

Kwaliteit
Positiever nieuws is er te melden over het product zelf want kwalitatief gezien is het een goed jaar geweest. "Van het begin af aan hebben we een mooie kwaliteit weg kunnen zetten. Pas in september zijn er her en der wat kwaliteitsproblemen ontstaan." Ook binnenrot is dit jaar minder voorgekomen. Het weer was dit jaar wat stabieler, maar dat is niet de enige oorzaak. De kwaliteit op een hoger plan brengen, is door de sector gezamenlijk opgepakt. Jasperse: "De sector is ervan geschrokken en iedereen is ermee aan de slag gegaan. Van P8 tot DPA, overal lag een focus op kwaliteit. Afzetorganisaties zijn strenger gaan controleren: wekelijks of tweewekelijks zijn er dozen uitgehaald. Er is een onderzoekconsortium van de WUR, DLV en Groen Agro Control aan de slag gegaan, betaald door de telers. "Er is veel aandacht voor kwaliteit geweest dit jaar. De hele keten heeft gewerkt om het te bestrijden en het werkt. Dit gezamenlijke succes is een compliment voor de sector. We zullen zo doorgaan."

Voor meer informatie:
t.jasperse@florpartners.nl