CCG bestuur stelt reparatieregeling niet in werking

De zware storm die Nederland op maandag 28 oktober heeft getroffen, is voor het bestuur van de Stichting Coördinatie Calamiteitenbestrijding Glastuinbouw 'CCG' geen aanleiding om de reparatieregeling voor de glastuinbouw in werking te stellen.
Op grond van deze regeling kan de CCG, aan de hand van objectieve criteria inzake omvang en spreiding van de schade in de glastuinbouw, een storm uitroepen tot calamiteit. In dat geval wordt de bouw van nieuwe kassen tijdelijk stilgelegd en wordt het vrijkomende bouwpersoneel zoveel mogelijk ingezet voor de reparatie van kassen.

Het CCG bestuur heeft de situatie op maandag op de voet gevolgd. Net als bij eerdere stormen is de aard en de omvang van de schade aan de kassen op de dag van de storm nog niet duidelijk geworden. Inmiddels is het beeld van de schade wel duidelijk. Er zijn veel schades gemeld maar de omvang daarvan blijft meestal beperkt. Vooral in de Wieringermeer in Noord-Holland, het gebied dat het zwaarst door de storm is getroffen, zijn enkele grote schades (enkele honderden tot meer dan 1000 ruiten) aan tuinbouwbedrijven gemeld.

De reparatieregeling van de CCG is bedoeld om in extreme gevallen de reparatie van beschadigde kassen te coördineren en te versnellen teneinde vooral de gevolgschade aan de gewassen te voorkomen. Het besluit van de CCG om de reparatieregeling nu niet in werking te stellen, is vooral ingegeven door de gemiddeld beperkte omvang van de schade. Voorts speelt een rol dat bij de zwaarst getroffen bedrijven al met man en macht wordt gewerkt aan het herstellen van de schade. Kassenbouwbedrijven hebben hiervoor uit eigen beweging hun nieuwbouwprojecten tijdelijk stilgelegd.

Zo nodig zal de CCG in individuele gevallen waar de gevolgschade aan het gewas uit de hand dreigt te lopen, coördineren of bemiddelen om een snelle reparatie te bewerkstelligen.

De CCG roept kwekers met kleine schades (enkele ruiten) op om deze zoveel mogelijk zelf te repareren als dat op een veilige manier kan, bijv. met noodreparatiesets. Hierdoor kan de beschikbare mankracht zoveel mogelijk worden ingezet om eerst de zwaarder getroffen bedrijven te helpen.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven