Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw onderzoek: efficiënter met elektriciteit in belichte tomatenteelt

Wageningen UR Glastuinbouw start een vervolgonderzoek naar energiezuinige belichting in de tomatenteelt. De planten zijn daarvoor 23 oktober de kas ingegaan.

In het seizoen 2012/2013 bleek dat het goed mogelijk is om tomaten te telen met alleen LED-belichting. Het nieuwe onderzoek heeft tot doel deze kennis toepasbaar te maken voor een energiezuinig teeltconcept voor belichte tomatenteelt. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Productschap Tuinbouw en Ministerie van Economische Zaken in het kader van Kas als Energiebron.

Resultaten tot nog toe

In het onderzoek van vorig seizoen is bij Wageningen UR Glastuinbouw SON-T groeilicht vergeleken met hybride belichting met LEDs boven en tussen het gewas. Het gemis aan stralingswarmte van de lampen werd opgevangen door een ca. 1 °C hogere temperatuur aan te houden, waarmee de ontwikkeling van de gewassen in de SON-T en in de LED-afdeling vergelijkbaar was. Door vroegtijdig op plantbelasting te sturen, bleek dat er meer rendement uit de belichting kan worden gehaald.

Uitgangspunten

De vraag is nu hoe deze kennis kan worden gebruikt om zo energiezuinig mogelijk te belichten. In de proef hanteren we de volgende uitgangspunten:
  1. Zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht door te telen onder een diffuus kasdek met een hoge lichttransmissie.
  2. Zoveel mogelijk molen uit een kWh elektra in de kas. Er wordt een nieuw type LEDs van Philips ingezet met een efficiëntie van 2.3 µmol/J.
  3. Zoveel mogelijk licht onderscheppen door het gewas. Dit wordt gestuurd door tussenbelichting en diffuus kasdek te gebruiken en te zorgen voor een goede gewasopbouw.
  4. Zoveel mogelijk assimilaten uit een onderschepte mol. Dat betekent dat we niet belichten als het niet nodig is. Hierbij maken we gebruik van een lichtplan en continue monitoring van het gewas.
  5. Zoveel mogelijk assimilaten naar te oogsten product: goed sturen van de balans van aanmaak en gebruik van assimilaten. Op lichtbehoefte stengels aanmaken en trossen snoeien.

Twee afdelingen

In de belichtingsproef maken we gebruik van twee afdelingen. In de referentieafdeling met helder glas wordt belicht met 105 µmol m-2 s-1 SON-T en 105 µmol m-2 s-1 LED-tussenbelichting, maximaal 16 uur per dag. In de energiezuinige afdeling met diffuus glas wordt belicht met 105 µmol m-2 s-1 zeer efficiënte LEDs van boven en 105 µmol m-2 s-1 LED-tussenbelichting volgens een lichtplan opgesteld naar de behoefte van het gewas. We willen in deze afdeling dezelfde productie halen als in de referentieafdeling, maar dan wel met 35% minder elektriciteit.

De onderzoeksvragen in deze proef richten zich vooral op het begrijpen wat er gebeurt onder LED- belichting. Wat zijn de verschillen in gewasontwikkeling en assimilatenverdeling, en wat is de achtergrond hiervan? Hoe verschilt de fotosynthese van boven naar beneden in het gewas, mede bij het gebruik van tussenbelichting? Wat is de kwaliteit van de vruchten bij beide belichtingssystemen?


Bron: Energiek2020 
Publicatiedatum: