Zwitserland: teelt van cherrytomaten booming

In Zwitserland heeft de productiehoeveelheid van cherrytomaten zich in de afgelopen vijf jaar verdubbeld, zo meldt de Duitse website Gabot.de. De vraag blijft bovendien stijgen. Desondanks waarschuwt de vereniging van Zwitserse groenteproducenten VSGP voor teveel euforie.
 
De productiehoeveelheid van cherrytomaten bedroeg het afgelopen jaar 7.756 ton. De kleine tomaten worden in alle vormen en kleuren aangeboden, wat goed aankomt bij de klanten. Van een "enorm succes" spreekt ook Jacques Blondin, bedrijfsleider van Union Maraîchère de Genève (UMG). Coop biedt dit jaar onder meer zijn zogenaamde 'Genfer Tomätli' cherrytomaten aan. Bij Coop stelt men in de afgelopen jaren ook een verschuiving binnen het assortiment vast. "Speciale cherrytomaten zoals Perla, Toscanella en Primagusto worden steeds geliefder", zegt Ramón Gander van Coop.
 
Ook de importhoeveelheid van cherrytomaten neemt verder toe. Er zijn dus eigenlijk alleen maar hele goede vooruitzichten voor de tomatenmarkt, vooral als je bedenkt dat de Zwitserse bevolking jaarlijks toeneemt. Is er daarom niet nog plaats voor nog een paar hectare in Zwitserland? Timo Weber van de VSGP waarschuwt zijn leden om voorzichtig te zijn: "Eigenlijk is de markt voor cherrytomaten momenteel in goed evenwicht." Wanneer de productiehoeveelheden verder toenemen, bestaat het gevaar van fors instortende prijzen tijdens de hoofdproductie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven