Gas: Lagere day-aheadprijs, maar stabiele Cal-14 gasprijs

De lange termijn gasprijs is de afgelopen week erg stabiel geweest. De prijsbewegingen die er waren bleken allemaal minimaal. De olieprijs blijft al enige tijd op een zelfde niveau hangen. Dit kan betekenen dat de olieprijs in een zijwaartse beweging raakt, binnen een bandbreedte van 109,4 - 112 dollar per vat. De afgelopen periode hebben variaties in de olieprijs in elk geval niet voor sterke schommelingen van de lange termijn gasprijzen gezorgd.

 De korte termijn gasprijs is ten opzichte van een week geleden weer wat gezakt; afgelopen maandag bedroeg de daling van de day-aheadprijs week-op-week zo'n 3,2%. De belangrijkste oorzaak is het warmere weer. Het blijft naar verwachting tot eind deze week warmer dan normaal voor het seizoen en de gasprijs reageert hier onmiddellijk op.

De korte termijn gasprijs zou op basis van de temperaturen nog verder omlaag kunnen dan nu het geval is, maar de prijs wordt op het huidige niveau gehouden extra onderhoud aan Troll, een gasveld bij Noorwegen. Hierdoor kwam er tot begin deze week minder gas naar Europa en kon de prijs niet verder omlaag.


Bron: Powerhouse

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven