Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stijgende kolenprijs zorgt voor iets hogere elektriciteitsprijzen

Door het zachte weer, met een redelijke hoeveelheid wind, zijn de spotprijzen wat lager dan normaal. De afgelopen week was de beschikbare grenscapaciteit tussen Nederland en de landen om ons heen wat kleiner dan normaal, waardoor de prijzen op momenten dat het flink waaide wat meer uit elkaar liepen. De Nederlandse spotprijzen zijn zeker tijdens dergelijke perioden het hoogste van deze regio.

De kolenprijs is sinds 11 oktober weer een stukje gestegen. Dit heeft de afgelopen week geleid tot een stijging van de lange termijn elektriciteitsprijzen. Met name de basislastprijzen, maar ook de pieklastprijzen gingen tot vorig weekend een stukje omhoog. Ook de CO2-prijs ging vorige week even wat omhoog, wat verder bijdroeg aan een sterkere basislastprijs. Eind vorige week ging echter de lange termijn pieklastprijs weer iets omlaag en deze week staat ook de basislastprijs weer onder druk. Daarnaast valt op dat er weinig handel is.

Er zit nog altijd weinig ruimte in de dark- en sparkspreads, waardoor bewegingen van de kolen- en CO2-prijzen vrij direct worden verwerkt in de elektriciteitsprijs.


Bron: Powerhouse
Publicatiedatum: