Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voortgang aardwarmteproject Koekoekspolder

Het aardwarmteproject in Koekoekspolder is in 2013 goed van start gegaan. In het eerste halfjaar is er 77.500 GJ (Giga Joules) aan duurzame warmte geproduceerd. Dat komt overeen met een besparing van ca. 2.500.000 m³ aardgas op de aangesloten tuinbouwbedrijven. Hiermee heeft het aardwarmtesysteem aan zijn verwachtingen voldaan.

Bovendien is gebleken dat de productie van warm water uit de diepe ondergrond in Koekoekspolder zeer stabiel is. Gemiddeld werd per uur 120 m³ aan water opgepompt, afgekoeld en weer terug in de ondergrond gebracht. Door het relatief koude voorjaar heeft de geothermische installatie tot mei volle kracht gedraaid. Dat werd ook gewaardeerd door Familie Merel die op de wellhead een uitstekende nestgelegenheid heeft gevonden. In mei vlogen drie jonge merels uit.

NORM-stof
Omdat geothermie nog zo nieuw is, kom je soms voor onaangename verrassingen te staan. Tijdens een onderzoek in de injectieput in juli is gebleken dat het bronwater ook lood meevoert. Dit lood heeft geleid tot een verslechtering van de doorgang in de injectieput, waardoor de installatie is stilgelegd. Bovendien bleek dat dit lood voor een gering deel uit het loodisotoop PB210 bestaat. Dit is een NORM-stof, een natuurlijk voorkomend radioactief materiaal. Deze stof is belastend voor mens en milieu, wanneer het buiten de geothermische installatie komt.

Samen met specialisten wordt gewerkt aan een middel om het neerslaan van dit lood en dus ook het isotoop te voorkomen. Het middel moet zorgen dat alle looddeeltjes weer terug naar 1900 meter diepte gepompt worden. Dit is de diepte waar de deeltjes vandaan komen en van nature voorkomen. De ontwikkeling van dit middel is waarschijnlijk een belangrijke innovatie om de betrouwbaarheid en levensduur van geothermische installaties te verlengen. Het middel zorgt namelijk voor een soort coating aan de binnenkant de installatie.

Bron: Greenhouse GeoPower
Voor meer informatie over dit onderwerp kijk op: www.greenhousegeopower.nl


Publicatiedatum: