Zowel de AR-coating als het diffuus maken van glas is steeds goedkoper geworden. Hierdoor zal de kosten-batenanalyse vaker positief uitvallen.
De kwaliteit van het toe te passen glas wordt bepaald door middel van lichtmetingen waarbij wordt gemeten welk deel van het invallende licht wordt doorgelaten. De loodrechte transmissiewaarde ligt bij modern glas ruim boven de 90%. De rest van het licht wordt gereflecteerd en geabsorbeerd.
De loodrechte inval is echter maar een deel van het verhaal. Op het moment dat de zon niet loodrecht op het glas valt, heeft dat invloed in de hoeveelheid licht die geabsorbeerd en gereflecteerd wordt. Hoe groter de hoek wordt ten opzicht van loodrecht hoe lager de lichttransmissie.
Dit effect, dat geldt voor zowel onbehandeld als behandeld glas, kan worden bepaald in een zogenaamde hemisferische meting. Een hoge loodrechte transmissie betekent overigens niet per definitie een hoge transmissie bij niet-loodrechte zoninval.
Een behandeling met een AR-coating zorgt voor een verhoogde lichttransmissie bij elke invalshoek van de zon op het kasdek. Metingen aan diffuus glas laten, afhankelijk van de haze-factor, soms grote hoekafhankelijke invloeden zien.
De reden om voor diffuus glas te kiezen is overigens meestal niet een verhoogde lichttransmissie, maar een betere penetratie van het zonlicht in het gewas in de kas. Onderzoek heeft aangetoond dat dit een positief effect kan hebben op de teelt kan hebben.
Voor een Zuid-Europese locatie heeft Agro AdviesBuro recent in kaart gebracht wat de impact is van de diverse glasbehandelingen op de lichttransmissie in de kas. Waarbij antwoorden zijn gegeven op vragen als:
- Wat is het effect van een AR-coating?
- Wat is het effect van diffuus glas op de lichttransmissie?
- Wat is de meest geschikte haze-factor?
- Wat is de meest geschikte nokrichting van de kas?
Op een aantal tijdstippen in het jaar zijn hiervoor de werkelijke invalshoeken op het kasdek berekend. Dit is locatiespecifiek en een samenhang tussen de zonhoogte, de hoek van het kasdek en de draaiing van de zon ten opzichte van de nok. Hiermee kan per type glas de werkelijke transmissie per tijdseenheid worden berekend, met vaak verrassende uitkomsten.
De teelt, de gewenste productiepieken, de oriëntatie van de kas en de locatie van de kas op de wereld bepalen vervolgens de specifieke effecten die men wenst terug te zien bij het toe te passen glas.
Met deze rekenwijze zijn wij in staat om voor elke locatie ter wereld te bepalen wat voor u het meest geschikte glas en de meest geschikte kasoriëntatie is!
René Caron