Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Paul van der Linde: "Opbrengsten in Noordoostpolder bovengemiddeld"

Peenmarkt positief gestemd



Tholen - De peenoogst is momenteel in volle gang. Paul van der Linde van het gelijknamige handelsbedrijf uit Emmeloord spreekt van een bovengemiddelde oogst in de Noordoostpolder. "Wij komen hier gemiddeld uit op een oogst van zo'n 140 kisten per hectare en dat is een hele goede opbrengst. We hebben ook niet zoveel last van regenval gehad als andere jaren. We kwamen uit een droge periode en vorige week is er over een paar dagen verspreid 50 millimeter regen gevallen. Dat kon de grond makkelijk hebben. Gelukkig ziet de kwaliteit van de peen er prima uit. Het enige smetje is dat de peen die nu gerooid wordt eigenlijk te warm binnenkomt. Hier zijn geen extremiteiten geweest als in het zuiden van het land. Ook in de Flevopolder, zeg maar de strook tussen Biddinghuizen en Lelystad zijn de opbrengsten zwaar tegenvallend."



Overigens is de handel momenteel nog rustig, maar dat is volgens Paul inherent aan de tijd van het jaar. "Momenteel wordt er afland gecontracteerd tussen de 9 en 12 cent en dat is in de lijn van de afgelopen jaren. Er is nu nog niet veel vraag vanuit het buitenland voor de directe verwerking, maar traditioneel zal het vanaf november/december wel wat drukker gaan worden. De peenmarkt is positief gestemd, maar het moet natuurlijk allemaal nog maar blijken. Belgiƫ heeft tegenvallende opbrengsten en een tegenvallende kwaliteit. Duitsland lijkt een redelijke opbrengst te hebben, maar we zijn eigenlijk vooral benieuwd hoe teelt er in Polen voorstaat, want het zijn toch vooral de Oostbloklanden die straks om peen moeten gaan vragen."



Van der Linde, vanouds actief in de aardappelhandel startte in 2004 met het wassen wassen, sorteren en verpakken van peen die onder het merk Terra D'or op de markt wordt gebracht. Het bedrijf teelt zelf niet, maar betrekt de peen van de telers uit de polders. Tot de afnemers behoren onder meer kleinverpakkers en de verwerkende industrie in zowel binnen- als buitenland. Het koel- en vriesbedrijf heeft de beschikking over 60.000 m3 mechanisch gekoelde ruimten.



Voor meer informatie:
Van der Linde
Paul van der Linde
Mob: +31 (0) 6 - 52 06 36 01
Paulvanderlinde@vanderlindebv.com
www.vanderlindebv.com