Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toekomstbestendig financieren bij Tuinbouwjongeren Westland

Op maandagavond 21 oktober kreeg Flynth Naaldwijk de gelegenheid om een ledenavond te organiseren voor de leden van Tuinbouw Jongeren Westland. Op de website van de Tuinbouw Jongeren staat een uitgebreid verslag van de avond.

Er werd gekozen voor het thema 'Toekomstbestendig financieren' en eens te meer bleek dat een onderwerp als 'financiering' de leden van de TJW erg motiveert om zich in grote getale aan te melden. Hierbij heeft Flynth zelfs moeten uitwijken naar een grotere locatie aangezien het maximum aantal aanmeldingen van 50 man al binnen een paar dagen na het versturen van de uitnodiging bereikt was. Uiteindelijk heeft Flynth, in het kader van hun partnership, gebruik kunnen maken van de ruimte van 'Tomatoworld te Honselersdijk' en was het in staat om het indrukwekkende aantal van 100 leden te huisvesten!

In de mooie en goed verzorgde ruimte van Tomatoworld beet Miranda van den Ende, Manager van Tomatoworld, het spits af. Ze vertelde wat over de oorsprong en het doel van het project Tomatoworld, waar in samenwerking met een aantal ondernemingen werkzaam in de tuinbouw sinds 2010 een informatie/educatiecentrum over de Nederlandse glastuinbouw is gehuisvest.


Links: Volle zaal bij TomatoWorld (foto TJWestland), rechts: Kilian Valkhof geeft een Social Media Workshop (foto Fluxility)

Hierna was het de beurt aan de eerste spreker van de avond Frank Hollaar, bedrijfsadviseur & manager tuinbouw bij Flynth. Na een korte introductie werd het onderwerp 'Financieren' aangesneden. Er werden een aantal oorzaken genoemd voor het ontstaan van het huidige financieringslandschap, waarin de traditionele kredietverstrekker (de bank) haar financieringsvoorwaarden heeft aangescherpt onder andere als gevolg van de waardeontwikkeling van het onroerend goed en opgelopen verliezen. Hierdoor wordt ook het financieren van ambitieuze plannen (zoals uitbreidingen en grote investeringen) met behulp van de bank een erg moeilijk verhaal. Er is dus behoefte aan aanvullende financiering vanuit alternatieve financiers, zoals investeringsfondsen, kredietunies, franchise of steun vanuit de overheid.

Een aantal pluspunten werden genoemd waarom de tuinbouw interessant zou zijn voor alternatieve financiering. Zo is de tuinbouw gewend aan grote investeringsbedragen en is de sector op zichzelf een vrij innovatieve sector. Echter leunt de sector tuinbouw nog teveel op bankfinanciering en is het rendement op geïnvesteerd vermogen nog te laag om interessant te worden voor investerende partijen.

Maar toch worden er genoeg mogelijkheden gezien om de alternatieve financieringsvormen de komende jaren te introduceren in de glastuinbouw. Zo werd het samenwerken van verschillende partijen uit de keten aangestipt.

Uiteindelijk eindigde het eerste deel met de vraag: Blijft glastuinbouw in de toekomst financierbaar? Wat ook direct tot een hoop discussie leidde.

Lees over het tweede deel van de avond op de website van de Tuinbouwjongeren.

Publicatiedatum: