Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Dominiek Keersebilck: "Deze groente heeft nog veel potentieel"

REO Veiling heeft 70% aandeel in aanvoer spruiten

Tholen - Officieel is het spruitenseizoen alweer een tijdje begonnen, maar de echte consumptie zal pas toenemen als het kouder wordt. Volgens Dominiek Keersebilck van de REO Veiling is er al wat oogst op dit moment. "Maar de prijsvorming is nog niet van die aard dat men heel hard gaat lopen om deze naar de versmarkt te brengen. Op het moment dat de industrie volop spruiten verwerkt, zal ook de aanvoer naar de versmarkt toenemen." Van alle Lava-Veilingen heeft REO een aandeel van 70% in de aanvoer van spruiten.

Tussen 1,8 en 2 miljoen kilo
Dominiek vertelt: "In België wordt ongeveer 2.500 hectare spruiten bewerkt. Hiermee zijn we het derde grootste land in Europa. Een groot deel daarvan is ook bestemd voor de industrie. Met name de kleine spruiten gaan richting industrie, de grote gaan naar de versmarkt. Jaarlijks zet de REO Veiling tussen de 1,8 en 2 miljoen kilo spruiten af. De laatste jaren zit hier een vrij stabiele trend in. Alhoewel, spruiten zijn wel gevoelig voor vorst en we hebben daar bepaalde periodes last van gehad. Ik verwacht dat het totaalvolume in dit seizoen lager zal liggen dan de 2 miljoen die we normaal halen. Dit heeft te maken met de vorst in februari. We zaten dit jaar op 1 september op 600 ton, normaal is dat tussen de 650 en 1000 ton. In 2012 hadden we omwille van dezelfde reden ook een relatief lage aanvoer. In 2011 daarentegen hadden we eind september al een miljoen kilo. Toen had de winter nog niet zo huisgehouden."



"Deze groente worstelt soms met zijn specifieke smaak"

"De prijs van 23 oktober, over alle sorteringen heen en alle kwaliteiten, zat op een gemiddelde van 34 cent. Het seizoen moet dus nog van start gaan. Spruiten is sowieso een groente die niet overdreven wordt geconsumeerd in België. De consumptie ligt rond de 700 gram. Ongeveer één op de drie gezinnen in ons land koopt spruiten. Potentieel is er dus wel, maar het is een groente die altijd al wel heeft geworsteld met haar specifiek uitgesproken smaak, ondanks de ruime gezondheidselementen die spruiten bevatten. We zien ook dat het met name oudere mensen zijn die het aankopen en klaarmaken. Trouwens, dat is een algemene trend bij verse groenten. De jongere generatie, vaak tweeverdienersgezinnen, hebben in het dagelijkse leven minder tijd en zijn niet meer zoveel met verse groenten bezig. Hier is nog een belangrijke taak weggelegd in de promotie van groenten en fruit naar jongeren toe."

Frankrijk
"We voeren altijd nog meer spruiten uit dan we invoeren. De belangrijkste afnemer van spruiten is Frankrijk. De laatste jaren gaat ongeveer de helft van onze export naar dat land. De tweede markt is Duitsland en bij die afnemer zien we dat de Nederlandse handel ook steeds een groter aandeel wint. Er is nogal wat Nederlandse handel die hun spruiten uit West-Vlaanderen halen. Die kennen de weg daarnaartoe zeer goed."

"Met betrekking tot concurrentie kunnen we het ons niet meer permitteren om veel marktvragen naast ons neer te leggen. We proberen hierop in te spelen en zijn sinds vorig jaar actiever geworden op diverse gebieden. Via ons E-bemiddelingssysteem kunnen we spruiten van een individuele teler beschikbaar stellen. We hebben sinds vorig jaar ook al wat markt opgebouwd met 15-kilogram (met wat de Nederlanders B-spruiten noemen) in grote kisten, die staan nu standaard voor de klok. Het is verpakking die de handel toelaat om mee aan de slag te gaan met kleinverpakking. Op vraag verpakken we ook klein, hoor. We kunnen dit bij gespecialiseerde telers laten doen in verschillende gewichten van 500 gram tot kilo-zakjes. Uiteindelijk zouden deze inspanningen moeten zorgen voor een betere uitbetaalprijs voor de telers", besluit Dominiek.

Voor meer informatie:
Dominiek Keersebilck
REO Veiling
Oostnieuwkerksesteenweg 101
B-8800 Roeselare
Tel: +32-51231206
Fax: +32-51231289
www.reo.be
[email protected]