De charme van misvormde groenten

M√ľnchen - De natuur brengt de meest wonderlijk gevormde groenten en vruchten voort - hartvormige tomaten in plaats van ronde, kromme komkommers, meerbenige wortelen. In de supermarkten zag men tot nu toe echter alleen maar spiegelgladde appelen, rechte komkommers en onberispelijke aardbeien. Nu moeten echter ook hun individuelere soortgenoten een kans krijgen om gegeten te worden.
 
Afwijkend
Voor het eerst liggen er appelen, aardappelen en wortelen in de Duitse supermarkten die er weliswaar afwijkend uitzien, maar kwalitatief onberispelijk zijn en goed smaken. "Tot nu toe bleven deze groenten en vruchten op de akkers liggen, werden ze aan dieren gevoerd, in de industrie verwerkt of deels duizenden kilometers getransporteerd om elders verkocht te worden", zegt Alfred Probst van Rewe International.


 
Dit soort groenten en vruchten worden bij Rewe voortaan in een speciaal schap goedkoper aangeboden. Een 2 kilo verpakking met afwijkende wortelen kost evenveel als 1 kilo eersteklas waren, de helft dus. Tegelijkertijd verzekert men bij Rewe dat deze actie geen economische achtergrond heeft, het gaat veel meer om een gevoelskwestie, iets goeds willen doen. Te controleren valt dit echter niet, het bedrijf wil namelijk geen cijfers op dit gebied bekendmaken. Maar volgens Rewe krijgt de teler op deze manier in ieder geval meer voor de misvormde vruchten dan wanneer hij deze aan de industrie zou moeten verkopen voor verdere verwerking. Ook bij Coop in Zwitserland zijn er sinds augustus groenten en fruit met schoonheidsfoutjes verkrijgbaar.
 
nog gezonder
De misvormde levensmiddelen moeten niet alleen de telers steunen, maar ook een statement vormen tegen de wegwerpcultuur. Daarbij hebben onderzoeken in ieder geval bij asperges uitgewezen dat de misvormde veldvruchten vaak zelfs nog aromatischer en gezonder zijn dan de onberispelijke. Wanneer men asperges bijvoorbeeld op bijzonder mineraalrijke grond teelt in plaats van in zand, groeien deze weliswaar scheef maar krijgen ze een betere smaak. En wanneer asperges paars verkleurd zijn, wat als een mankement gezien wordt, ligt dat aan een hoger gehalte aan gezonde anthocyanen. Daarnaast kan men er bij meerbenige wortelen vanuit gaan dat er geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt zijn. Tenslotte doden gewasbeschermingsmiddelen ook draadwormen in de grond, die de wortelen nogal eens vertakt laten groeien. De non-conforme levensmiddelen zijn dus zo slecht nog niet.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven