"Kastanje is gezondste herfstgroente"
Herfstgroente
Onder de herfstgroente vallen groenten die nu van het land komen en nog de hele herfst verkrijgbaar zijn. Stevige en robuuste groente als pompoen, wortelen en champignons zijn typisch voor de herfst.
Hoewel de kastanjes, pastinaak en koolrabi dus de meeste vitaminen en mineralen bevatten, blijft het belangrijk om te variëren. Zo zorg je dat je alle vitamines en mineralen dagelijks binnenkrijgt. Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor het lichaam. Zo zorgt calcium bijvoorbeeld samen met vitamine D voor sterke botten en tanden en zorgen de vitamines B6, B11 en C dat ons immuunsysteem goed functioneert, zodat we voldoende weerstand hebben.
De top tien is als volgt:
Groente
Bevat vooral:
1. Kastanje vitamine B1 en E, foliumzuur, kalium, zink
2. Pastinaak B-vitamines
3. Koolrabi vitamine C, alle mineralen
4. Paksoi bètacaroteen, vitamine B6, foliumzuur
5. Wortels bètacaroteen, foliumzuur, vitamine E
6. Pompoen vitamine B1 en E
7. Rode kool vitamine B6 en C
8. Venkel vitamine B6
9. Rode biet vitamine B2 en zink
10. Paddenstoelen vitamine B1 en kalium
Bronnen: Vitamine Informatie Bureau, via Plusonline.nl