"Uitgeweken naar Senegal vanwege instabiel weer in Florida"
Het team van Hermans Suikermais op de PMA
In Amerika wordt nagenoeg jaarrond suikermais geteeld, zij het in verschillende staten. Overigens zitten hier wel een paar penibele weken tussen en zijn er Amerikaanse telers uitgeweken naar Mexico om er zeker van te zijn dat het product jaarrond beschikbaar is. "De grootste bedreiging voor de teelt in Florida is het onstabiele weer. Je hebt wel eens te maken met orkanen en nachtvorst. Vorig jaar is door de nachtvorst een groot gedeelte van de teelt weggevaagd. Daarnaast kan suikermais nog weleens de dupe worden van de handelsoorlogen tussen de VS en Europa."
Senegal
Daarom is Hermans Suikermais dit jaar ook gestart met de import van verse suikermais uit Senegal, waar het weer stabieler is. Je kunt er de klok op gelijk zetten dat je 68 dagen na het zaaien kunt oogsten. Wel is de teelt in Senegal een stuk duurder. Je moet alles invoeren, van zaaizaad tot kunstmest en dat is een dure aangelegenheid. In de VS wordt de marktprijs gehanteerd. Senegal werkt op basis van contracten. Overigens laten we van alle buitenlandse productiegebieden de suikermais in originele maisbladeren naar Nederland komen. Hier in Kessel wordt alles gehakt, gesneden en verpakt."
De consumptie van suikermais in de VS ligt op een niveau rond de 10 kg per persoon. Dat is een stuk meer dan de 60/70 gram die de Nederlandse consument nuttigt, maar Giel is positief gestemd over de consumptie in Nederland. "Ik verwacht wel dat de consumptie verder gaat stijgen. Zoete smaken zijn in. Wij richten ons puur op verse suikermais, die is ook nog net een tikkeltje zoeter dan de diepvriesmais.
Kleurtjes
De suikermais in de Verenigde Staten wordt volledig op klassieke wijze veredeld. "Ondanks dat in de VS de consumptie een stuk hoger is, blijft het een relatief klein product en loont het niet om in GM-mais te investeren. Gelukkig niet, want de klanten zitten er hier ook niet op te wachten", zegt Giel. "Net zoals dat de Nederlander hier niet zit te wachten op andere kleuren dan gele mais. Er is al rode, zwarte en wit met geel gespikkelde mais beschikbaar. In de VS heeft die bi-colourmais inmiddels een marktaandeel van zo'n 70%, maar Nederlanders willen nog niet aan de gele mais tornen. Dat is weer de volgende slag."
Voor meer informatie:
Giel Hermans
Hermans Suikermaïs
Donk 1A
5995 PL Kessel
Tel.: (077) 462 93 25
Fax: (077) 462 93 26
www.mielies.nl