Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: Trihalometanes (THM) tijdens het wassen van vers gesneden jonge spinazie

Het ontstaan van trihalometanes (THM) tijdens het wassen van vers gesneden jonge spinazie is een grote zorg voor de sector. Verondersteld wordt dat het ontstaan een gevolg is van het gebruik van ontsmettingsmiddelen op chloorbasis. Toch is niet iedereen zich ten volle bewust van de bijkomende gezondheidsrisico's. Ook bestaan er nogal wat misverstanden omtrent THM.

THM ontstaat door de reactie van chloor op organisch materiaal. Deze reactie kan optreden tussen chloor en plantaardige weefsels en tussen chloor en waswater dat aarde en organisch materiaal (puin en exsudaten) bevat. Daarnaast kan de groente THM absorberen uit waswater.

Wetenschappers van de afdeling Food Science and Technology in Murcia (Spanje) hebben de THM-vorming in waswater na het wassen van babyspinazie onderzocht. In het experiment werd gebruikgemaakt van ontsmettingsmiddelen op chloorbasis, zoals natriumhypochloriet en geëlektrolyseerd oxiderende water (EOW) met of zonder zouttoevoeging (respectievelijk EOW + NaCl of EOW). Bovendien zijn de effecten van deze desinfecterende middelen op de microbiële, sensorische en nutritionele kwaliteit van babyspinazie vergeleken met peroxyazijnzuur, een niet-chloor gebaseerde ontsmettingsmiddel.

Klik om te vergroten.



De resultaten toonden aan dat onder de experimentele omstandigheden in deze studie, de chloor-gebaseerde ontsmettingsmiddelen geen risico vertegenwoordigen voor THM-formatie tijdens de verwerking van babyspinazie.

De wetenschappers denken dat onderhavige studie zal helpen om de huidige misverstanden over het ontstaan van THM te ontkrachten. 

Bron: Gómez-López V.M., Marín A., Medina Martínez M.S., Gil M.I., Allende A., "Generation of trihalomethanes with chlorine-based sanitizers and impact on microbial, nutritional and sensory quality of baby spinach", Postharvest Biology and Technology, 2013, Vol. 85, pagg. 210-217. Further info: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521413001543
Publicatiedatum: