Argentinië Tomatenprijzen blijven stijgen

Ronde tomaten staan dit seizoen ongetwijfeld boven aan de lijst van meest populaire en dure groenten in Argentinië. De supermarktprijzen voor deze tomaten zijn in en rondom Buenos Aires inmiddels al gestegen tot 50 pesos (€6,26) per kilo. Een aantal weken geleden lag de gemiddelde prijs voor een kilo tomaten nog rond de 15 pesos (€1,88).

In de provincie Mendoza liggen de prijzen weliswaar iets lager, maar ook hier kost een doos van 17 kilo ongeveer 450 pesos (€56,30)op de markt. Ook peervormige tomaten hebben enorme prijsstijgingen doorgemaakt. Deze tomaten waren altijd goedkoper dan de ronde versie, maar momenteel zijn de prijzen ongeveer gelijk. De retailprijs ligt rond de 35 pesos (€4,40) en een doos kost 400 pesos (€50). Zowel telers als verkopers hebben gewaarschuwd dat de prijzen niet zullen dalen tot december. 

De oorzaak van de hoge groenteprijzen is de strenge vorst van dit jaar, die veel schade aan heeft gericht. "Het was overal koud en de vorst bracht bijna overal in het land schade toe aan gewassen," zegt Mary Peña, ingenieur bij het Rural Development Institue. "Er is een tekort aan agrarische producten in het noorden en midden van Argentinië." Volgens het instituut vroor bijna alle groente in het noorden dood. "Ze zijn alles kwijt, bijna 100%." Al sinds september stijgen de groenteprijzen in Argentinië. "Er is 60% minder groente op de markt." De groente die op de markt verkrijgbaar is, komt uit kassen of heeft de vorst overleefd. De gewassen maïs, paprika, slabonen, aubergine, tomaten en asperges ondervonden de meeste schade.

Bron: Losandes.com.ar/thenation

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven