Studiegroep Bio-energie: telers aan het woord - 1 november 2013

De Studiegroep Bio-energie organiseert vrijdag 1 november 2013 een bijeenkomst over houtstook bij VuurSaam in Horst. VuurSaam is een samenwerkingsverband tussen tomaten- en courgetteteler Sjraar Hoeijmakers en paprikateler Geert Bouten. Zij exploiteren gezamenlijk een houtketel van 5 MWth met een warmtenet. Naast de eigen warmtebehoefte wordt via een lokaal net warmte geleverd aan een komkommerteler (1,8 ha) en paprikakweker (2,2 ha) en op termijn mogelijk aan een vijfde glastuinder of scholengemeenschap.

De vier glastuinbouwbedrijven besparen hierdoor op jaarbasis 2,5 miljoen m3 aardgas. Sjraar en Geert, die zowel warmte produceren als afnemen, vertellen over hun ervaringen. Buurman en paprikateler Richard Jacob vertelt over zijn keuze voor afname van warmte van VuurSaam.

Programma

12.00 uur - Opening, kennismakingsrondje, uitgebreide lunch en mededelingen

12.30 uur - Interactieve presentatie door Sjraar Hoeijmakers, Geert Bouten en Richard Jacobs

13.45 uur - Interactieve presentatie en discussie: Herijking potentieel bio-energie voor de glastuinbouw

14.30 uur - Excursie: 5 MWth houtketel-installatie, warmtebuffer en warmtenet

15.30 uur - Sluiting

De Studiegroep wordt georganiseerd in het kader van Kas als Energiebron. Telers met een bio-energie-installatie en telers die duurzame energie afnemen of die hierin interesse hebben, zijn welkom om deel te nemen. Vanuit het programma Kas als Energiebron zijn Dennis Medema van Productschap Tuinbouw en Jolanda Mourits van het Ministerie van EZ aanwezig om vragen te beantwoorden.

Aanmelden

De bijeenkomst is gratis. Vanwege een uitgebreide lunch graag aanmelden bij EnergyMatters.

Tijdtip: 1 november, 12.30 - 15.30 uur Contactpersoon: Sander Peeters Locatie: VuurSaam, Molenveldweg 11, 5961 NZ, Horst


Bron: PT


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven