Ontvochtigen met zout in de belangstelling

Steeds meer telers doen ervaring op met hygroscopisch ontvochtigen. In Nederland gaan de eerste glastuinbouwbedrijven werken met het systeem en er start binnenkort een onderzoek bij Wageningen UR Glastuinbouw.

In Denemarken heeft kalanchoëbedrijf Knud Jepson goede resultaten met de nieuwe techniek, meldt hij in het komende nummer van Kas Techniek (voorheen het vakblad Glastuinbouwtechniek). Bij Knud Jepson zijn 17 machines geïnstalleerd die werken volgens hygroscopisch en er wordt daarmee 25% energie bespaard omdat er minder wordt gelucht.

Principe

Bij hygroscopisch ontvochtigen wordt vochtige kaslucht door een filter gezogen waardoor een heel geconcentreerde zoutoplossing stroomt. Als de vochtige lucht met de zoutoplossing in contact komt, wordt het vocht in de zoutoplossing getrokken en spoelt vervolgens weg. Bij dit proces komt ook wat warmte vrij. De lucht wordt daardoor droger en warmer.

De hygroscopische vloeistof raakt op den duur echter zo verdund en verliest daardoor de vochtaanzuigende werking. Systemen voor hygroscopisch ontvochtigen bevatten daarom ook een proces om de uitgewerkte zoutoplossing te ´regenereren´. Hiervoor bestaat een aantal oplossingen, waarbij meestal sprake is van verhitting en het gedeeltelijk indampen van de zoutoplossing. Dit kost energie.

Economie

De efficiëntie van het regenereren en de mate waarin de gebruikte energie ook nog in de kas kan worden benut, bepaalt voor een groot deel de economische haalbaarheid van hygroscopisch ontvochtigen.


Bron: Energiek2020

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven