Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoogte van schade door hoosbuien voor telers nog moeilijk in te schatten

De overvloedige regenval van zondag 13 oktober heeft met name in het westen van Nederland schade aangericht. Relatief valt het mee. De verwachte schade zal vooral voor de land- en tuinbouw gelden, aldus een woordvoerder van Verbond van Verzekeraars. Die schade is nog slecht in te schatten. Blijft het de komende weken relatief droog, dan kan het meevallen. Als het nat blijft, dan ziet het er voor de aardappelen en de bieten niet goed uit en zullen boeren behoorlijk schade lijden.

ZLTO heeft de leden een nieuwsbrief gestuurd met de vraag of ze eventuele problemen als gevolg van de hevige regen willen melden. Volgens de organisatie is een derde van de aardappelen nog niet gerooid. De kiloprijs bedraagt 5 tot 20 cent en de opbrengst ligt tussen 40 en 50 ton per hectare. Als het gewas gaat rotten, kan de schade dus flink oplopen", aldus een woordvoerder van ZLTO.

Vooral Goeree-Overflakkee werd op 13 oktober getroffen door onweer en hoosbuien. Binnen 24 uur viel op sommige delen van het eiland 120 millimeter regen. Dat zorgt voor waterschade in de teelt van aardappelen en tulpen. Aardappelen kunnen maximaal 24 uur onder water staan. Daarna verstikken ze en gaan ze rotten. De gemalen van het waterschap Hollandse Delta draaien op volle toeren. Daarnaast zijn tientallen noodpompen ingezet. Inmiddels daalt het waterpeil iets. Het gaat om centimeters en nog niet om decimeters, aldus een woordvoerder van het waterschap

Bij akkerbouwer Leen van Nieuwenhuijzen uit Nieuwe-Tonge stond 12 hectare pas geplante tulpen deels onder water. Het lijkt inmiddels weer de goede kant op te gaan. "Ik heb nog 1 hectare waar het water niet af kan, omdat het peil in de sloot te hoog staat. Daar maak ik me zorgen over." Zijn collega Cor van der Velde in Herkingen heeft nog 6 hectare aardappelen in de grond zitten. Een deel van het perceel staat een dag na het noodweer nog steeds onder water. "We zitten hier net op het eind van de polder Oude Plaat. Het water kan hier moeilijk weg", vertelt de boer. Enkele collega's kwamen hem te hulp om greppels te graven om het water af te voeren.


Bron: AgriHolland
Publicatiedatum: