Tientallen schademeldingen na regen

Tholen - Bij agrarisch verzekeraar Interpolis zijn tientallen schademeldingen binnengekomen naar aanleiding van de regenval van afgelopen weekend. Vooral de glastuinbouw is getroffen. "Belangrijkste oorzaak zijn overgelopen goten, waardoor water in de kas is gekomen", vertelt Adri Witlox, hoofd Agrarisch Bureau Interpolis. "Daarnaast zijn er ook wat meldingen met betrekking op storm: kapotte ruiten of een raam eruit." Bij de verzekeraar zijn nog geen meldingen binnengekomen van schade aan gewassen buiten. "Die kiezen er vaak voor om gewassen buiten niet te verzekeren, maar het risico zelf te dragen."

1998
De situatie van het weekend was zeker uitzonderlijk. "Dat het de hele dag door blijft regenen, komt niet vaak voor. Bij een grote onweersbui komt het voor dat er op een kleine plek heel veel water valt. Maar dat het om zo'n groot gebied gaat, maken we gelukkig niet vaak mee. Iedereen denkt nu terug aan 1998." Toen zorgde meer dan 100 mm regenval in 24 uur voor ernstige wateroverlast.

Financiële omvang
De financiële omvang van de schade is nog niet te berekenen. "Het ligt eraan hoe het gewas zich deze week herstelt", verklaart Witlox. "Dat hangt er weer van af of je het water snel de kas uit kunt krijgen en of je gewassen op de grond staan. Steeds meer kassen zijn voorzien van goten waardoor het water minder last veroorzaakt."Op de site tipt Interpolis het volgende over wat te doen bij wateroverlast in de kas.

Hebt u schade, ook al is de omvang beperkt? Wij adviseren u om uw verzekeringsadviseur op de hoogte te stellen of uw schade bij Interpolis te melden. U kunt dit doen via 013 580 12 34, kies de optie 'kassen en gewassen'. Doe dit ook direct als u denkt dat de schade aan uw gewassen wel meevalt. Wij kunnen dan samen met u bepalen welke maatregelen u voor uw bedrijf het beste kunt nemen.

1. Stop onmiddellijk met recirculeren
Stoppen met recirculeren voorkomt dat ziektes de kans krijgen zich over uw gehele bedrijf te verspreiden. Doe dit zeker wanneer u uw drainwater recirculeert zonder een ontsmetter die alle bacteriën, schimmels en virussen doodt. Na overleg met onze taxateur of expert op uw bedrijf kan afhankelijk van de situatie het recirculeren weer hervat worden.
 2. Gebruik de geëigende, wettelijke toegelaten wortelbevorderende gewasbeschermingsmiddelen
Voer daarnaast, als dit nodig is, een preventieve of curatieve schimmelbestrijding uit.
3. Pas het klimaat tijdelijk aan
Stook het gewas direct droog door meer te ventileren en hogere buistemperaturen aan te houden. Op die manier beperkt u schimmelziekten, zoals: Botrytis, Phytophthora, valse meeldauw en andere ziekten.
 4. Haal de stengels van de grond
Haal, als het mogelijk is, de matten uit het water als er veel water is gevallen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de matten op de buis te leggen.
5. Pas de bemesting en de watergift direct na de wateroverlast aan
Het watergehalte, de EC en pH kunnen sterk afwijken. Neem extra monsters.
6. Start direct na de wateroverlast met het wegpompen van het overtollige water

Voor meer informatie: www.interpolis.nl/agro
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven