“Meer regen dan normaal in heel oktober”
Foto's op Twitter van overstromingen in De Lier
De Lier
Gisteren stond er tien centimeter water in de kas van paprikakwekerij Parasol in De Lier, momenteel nog vijf. "De sloten zijn overgelopen de kas in", vertelt Albert Solleveld. "De sloten staan nu wat lager, maar het water zakt maar langzaam weg. De teelt staat op goten dus teelttechnisch hebben we weinig last. Maar het gaat wel liggen rotten." Bij Parasol wordt er op goten geteeld sinds het bedrijf in 1998 ook al te kampen kreeg met wateroverlast. "Daar zijn we nu blij mee. Maar het is erger dan de vorige keer", ziet Solleveld. Het water stroomt momenteel langzaam de kas uit en de verzekering is ingeschakeld. "Daar hebben we gisteren veel contact mee gehad. Je voelt wel aankomen dat het te hoog komt."
Kas bij Solleveld: omringd door water en overstroomd
Links: situatie maandagochtend
20 centimeter
Ook in Pijnacker heeft het flink geregend. Dat resulteerde in 20 centimeter water in de kas van kuipplantenkwekerij Maron. Het bedrijf is al vaker volgelopen, vertelt teler Aron van den Burg. "We zitten in het laagste punt van de polder." Maatregelen nemen hiertegen zijn moeilijk. "Je zet alle zeilen bij maar gisteren stonden we op het punt het maar te laten gaan.
Het kwam net zo hard binnen als dat we het eruit konden werken."
Van de anderhalve hectare waarop het bedrijf teelt, is 1 hectare ondergelopen. "Waar het meeste water stond, stonden gelukkig niet zo veel planten. Daar stonden wel stektrays en die hebben we kunnen redden. De planten die er nog stonden kunnen we waarschijnlijk storten. Het is ons helaas al vaker overkomen, en het is jammer dat er toen zo weinig gehoor aan is gegeven door het hoogheemraadschap. We hopen dat het hoogheemraadschap ons niet in de kou laat staan. En ook zeker naar de toekomst kijkend, want dit mag nooit meer gebeuren."
Foto's van kuipplantenkwekerij Maron
Waterbergingen
Het water in het gebied wordt beheerd door het Hoogheemraadschap van Delfland. Daar zijn ze vrijdag begonnen met het verlagen van het waterpeil in de regio in verband met de aankomende regen. "Zaterdag hebben we daar nog een schepje bovenop gedaan", vertelt Ilse Rokven. "Daarbij zijn mobiele pompen uitgezet." Zondag zijn daarbij alle waterbergingen ingezet: stukken land die vrijgemaakt kunnen worden voor wateropvang. "Een van die vier hebben we nooit eerder ingezet. Maar in 48 uur is er net zoveel regen gevallen als normaal in heel oktober."
Op de organisatie klinkt ook kritiek: pas uren na waarschuwingen over wateroverlast zouden pompen ingezet zijn. Rokven kan zich indenken dat het zo lijkt. "Er zijn de afgelopen dagen 30 mobiele pompen en 4 calamiteitenbergingen in werking gesteld, naast de 148 gemalen die er al staan. De inzet daarvan wordt echter vanuit een totaaloverzicht bepaald. Het kan zijn dat een extra pomp ergens anders harder nodig is of dat het daar strategisch gezien een betere plek is." Dat betekent niet dat er niets gebeurt op andere locaties. "Maar je kunt niet bij ieder individueel persoon een pomp plaatsen."
Meer regen
Het duurt nog wel even voordat de situatie in de regio weer als normaal is. Er komt weer regen aan en het gebied is eigenlijk nog verzadigd. "We zijn nog bezig het water uit het gebied te krijgen", vertelt Rokven. De waterhoogte in de boezem is weer normaal, op 43 cm onder NAP, maar de calamiteitenbergingen moeten ook nog leeg en verschillende polders hebben te maken met wateroverlast." Meldingen over hoeveelheid water kunnen via (015) 270 18 88 doorgegeven worden aan de organisatie.
Burgemeester Van der Tak bij Omroep West
Tips
Ook bij risico- en preventiespecialist Pinc Agro zijn ze druk bezig de overstromingen te inventariseren. Op de site staan teelttechnische tips en tips voor overgelopen kasgoten. Bij vochtig weer adviseert Pinc Agro:
• Durf te stoken om zo het vocht uit de kas te krijgen.
• Overweeg preventieve gewasbescherming tegen schimmels die goed sporuleren en kiemen onder vochtige omstandigheden.
Water in de kas?
• Stop met recirculeren.
• Pomp het water zo snel mogelijk uit de kas.
• Start de watergift met vers uitgangswater.
Voor meer informatie: www.pincagro.nl