Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kritische klant koopt tóch vaak genetisch gemodificeerd voedsel

Veel mensen staan negatief ten opzichte van genetisch gemodificeerd voedsel. Je zou dus verwachten dat zij deze producten in de supermarkt mijden. Onderzoekers van de TU Delft hebben laten zien dat Europese consumenten dit in de praktijk toch lang niet altijd doen.

Werkelijke koopgedrag

De afgelopen tien jaar zijn er talloze opiniepeilingen gehouden om uit te zoeken of consumenten genetisch gemodificeerde (GM) producten zouden kopen. Via de verplichte etiketten op GM-producten konden onderzoekers van de sectie Biotechnologie en Samenleving nu ook het werkelijke koopgedrag van consumenten vastleggen. Het onderzoek vond plaats in een aantal Europese landen: Tsjechiƫ, Estland, Duitsland, Nederland, Polen, Sloveniƫ, Zweden en het Verenigd Koninkrijk

Toch gekocht

Slechts 30 procent van de ondervraagde consumenten zei het kopen van GM-producten te vermijden, maar 1 op de 4 van deze groep had toch een GM-product gekocht. Van de totale groep consumenten die producten met een GM-etiket hadden gekocht, dacht bijna de helft dat zij dat niet hadden gedaan; twintig procent van hen dacht van wel en 30 procent wist het niet.

Dat geeft aan dat sommige consumenten het etiket niet lezen (terwijl bijna 80% zegt wel te weten dat GM-producten gelabeld moeten zijn), of dat het hen eigenlijk niet kan schelen of ze wel of geen GM-producten kopen.

Issue?

Het onderzoek laat zien dat enkel afgaan op wat mensen zeggen ten aanzien van GM-voedsel, onvoldoende basis geeft voor het maken van beleid, aangezien consumenten in de praktijk behoorlijk anders handelen. En het geeft aan dat het vermijden van GM-voedsel mogelijk toch niet zo'n issue is.

De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in een artikel in GM Food & Crops.

 
Publicatiedatum: