de wereld van JB Hydroponics

Systemen voor substraatteelt

De mondiale tuinbouw begint de voordelen van de overstap van grondgebonden teelt op substraatteelt in te zien. Meer investering, jawel, maar ook een grotere en betere opbrengst. Geen wonder dat JB Hydroponics zich vanuit Maasdijk met 95% van de productie op export richt. Je moet van alle markten thuis zijn, maar dan kent de afzet ook geen grenzen.

De keuze voor het telen van groenten, planten en bloemen is tweeledig: in de natuurlijke grond of in de goot. In het laatste geval geniet het gewas de voordelen van substraatteelt. Het substraat garandeert altijd schone 'grond', als ideale basis zonder ziekten of verontreiniging. Minder verspilling, hogere opbrengst en een efficiënt arbeidsproces zijn de extra's die de investering rechtvaardigen. Logisch dat de tuinbouw overal ter wereld in substraatteelt geïnteresseerd raakt. Nederland loopt al tijden voorop, hoewel de crisis momenteel dwars voor de investering in die ontwikkelingen is gaan liggen. De tuinbouw in het buitenland kan de laatste trends volgen en van de meest actuele innovaties profiteren. JB Hydroponics ziet het avontuur in die ontwikkeling en exporteert al sinds jaren tempex-, stalen- en polipropyleen gootsystemen, substraten en containersystemen.Het complete assortiment om overal ter wereld met een optimaal resultaat te telen. Omdat elke agrariër zijn eigen eisen stelt, het klimaat nergens hetzelfde is en de werkomstandigheden van land tot land verschillen, is het programma veelzijdig en innovatief. Het gewenste systeem wordt samengesteld uit standaardproducten of wordt ontworpen. De goten zijn er in vele vormen en maten om te voldoen aan de eisen van de verschillende gewassen en de werkhoogte is naar wens te bepalen. Job Bossers, directeur: "De goot met het substraat vormt niet alleen de basis voor de plant, maar regelt toevoer van water en lucht. Hoe dat verloopt, verschilt van land tot land en per gewas. Dus hebben wij voor elk gewas, voor elk klimaat en voor elke teelttechniek een geschikte goot. Aparte drainwaterafvoer, om te voorkomen dat de wortels in de draingoot vastgroeien? De wereld van de tuinbouw kent uiteenlopende wensen en wil je mondiaal succes boeken moet je op elke vraag het antwoord hebben."

Kokos of schuim?
Dat geldt ook voor de substraten. Natuurlijk of kunstmatig? Veen, puimsteen, zand, kokos of juist steenwol? Er is nauwelijks verschil te meten in de resultaten die met de verschillende materialen worden verkregen. Toch heeft elke afnemer zijn voorkeuren. Natuurlijke substraten kunnen wel eens goedkoper zijn, terwijl sommige kunstmatige materialen een beduidend langere levensduur hebben. Bossers: "En sommige telers willen hun producten een 100% natuurlijk imago meegeven. Dan vallen steenwol, schuim en dergelijke af en moet het een natuurlijk materiaal zijn. Zelf hebben wij een productie eenheid in Sri Lanka voor Cocopress, een natuurlijk substraat op basis van kokos. Maar wie 10 jaar voordelig door wil met hetzelfde materiaal adviseren we Oxygrow, een schuimsubstraat dat de kosten verlaagt, een prima controle op EC en Ph garandeert en het drainwater snel afvoert. Zeer geschikt voor groenten en snijbloemen. Het is maar wat de afnemer en eindgebruiker op zijn verlanglijstje heeft. Wij adviseren, ontwikkelen een concept en een praktisch systeem en installeren het. Om dat overal ter wereld te kunnen doen, moet je de taal van al die tuinders spreken."

JBH Aardbeicontainer
Het concept voor substraatteelt wordt door JB Hydroponics turnkey geïnstalleerd. Ook de druppelinstallaties, van semiautomatisch tot volledig gecomputeriseerd, behoren tot het leveringsprogramma. De ervaring van het bedrijf heeft geleid tot de ontwikkeling van de JBH Aardbeicontainer. Los substraat erin en de polypropyleen container levert perfecte aardbeien.

Economisch en milieuvriendelijk.
Drainwater wordt optimaal afgevoerd, ziekteoverdracht voorkomen en de container is af te stomen, dus perfect schoon voor de volgende ronde. "Efficiënt economische en duurzame oplossingen, daar zoeken we naar," besluit Bossers. "Je moet wel kunnen voorrekenen dat de investering tot een meer profijtelijk eindresultaat leidt. Steeds meer van origine grondteelten verplaatsen zich naar substraat, met de voordelen van hergebruik van water en meststoffen en een minimum aan bestrijdingsmiddelen. Afrika kent veel vervuilde akkers, met alle gevolgen van dien voor bijvoorbeeld de vermeerdering van aardappels. Waarom dan niet op substraat?"

Bron: Berichten Buitenland

Lees hier meer over een van den oplossingen van JB Hydroponics

Voor meer informatie:
JB Hydroponics (e-mail)
Honderdland 170
2676 LT Maasland
Tel: 0174 - 292 662
www.jbhydroponics.comPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven