Guy Rinat, Global Green Team:

"Opkomende lokale teelt grootste uitdaging voor export salads"

Tholen - In januari 2012 werd Global Green Team opgericht met een focus op de import en export van salads naar het Midden- en Verre Oosten, IJsland en Afrika, Noord Amerika, Canada en zuidelijk Europa. "Zo'n 50% van onze verzendingen bestaat uit luchtvracht", vertelt commercieel manager Guy Rinat, die tevens verantwoordelijk is voor de Israël-import. Hij ziet de lokale teelt in de exportgebieden met rasse schreden toenemen, maar blijft positief over de exportkansen."We voorzien groothandels, catering en foodservice wereldwijd in veel gevallen met mix pallets. Het rechtstreeks exporteren naar de VS, Canada en Azië wordt wel bemoeilijkt. Zo gaan er als gevolg van de Tuta Absoluta-wetgeving nauwelijks tomaten naar Noord-Amerika en wordt de export van paprika's naar Canada belemmerd door de dumpingheffing. Bovenal neemt de lokale teelt in Canada en Mexico rap toe met hightech teelt volgens de Nederlandse kennis en standaarden. Toch ben ik ervan overtuigd dat Noord-Amerika een belangrijke afnemer zal blijven van de Europese handel."

Opkomende markten
"Het Verre Oosten is een opkomende markt. Het blijft moeilijk om direct aan China te leveren, maar we willen als Global Green Team graag betrokken zijn bij de export naar opkomende markten buiten Europa. De basis is gelegd en die willen we nu verder uitbouwen. Ons doel voor de komende jaren is een verdere specialisatie binnen onze core producten, namelijk de salads", vertelt Guy. "Het commerciële team van Global Green Team bestaat inmiddels uit tien mensen, die écht specialisten zijn op bepaalde bestemmingen."Het Israëlisch seizoen staat weer op punt van beginnen en volgende week worden de eerste cherrytomaten uit Israel al verwacht. "Verleden jaar hadden de telers een goede zomer startte men pas eind oktober met de export van de eerste cherrytomaten vanwege de goede lokale markt. Nu was de zomer slecht en kan men niet wachten om te beginnen. Gelukkig is het aanbod van de Nederlandse cherrytomaten afnemend en hierdoor is de overlap niet zo groot", verwacht Guy. De Israëlische cherrytomatentelers van Green Team Israël bevinden zich in de Negev-regio, waar het droge en stabiele weer zorgt voor jaarrond productie.

Relatie Rusland-Israël
"Israël heeft geen extreem weer gehad en de planten zien er sterk uit. Wel zullen er minder cherrytomaten deze kant op komen als gevolg van de slechte rendementen in het afgelopen seizoen. De concurrentie van Mediterrane landen als Marokko, Senegal en Spanje is groot. Een belangrijke onderscheidende waarde die Israël kan bieden, is de rechtstreekse export naar Rusland. De lijnen zijn korter, waardoor het product verser in Rusland aankomt. Daarnaast wordt bijvoorbeeld de grove Israëlische paprika ook in Rusland meer geapprecieerd. De retail in Rusland stijgt aanzienlijk en de communicatie tussen Rusland en Israël verloopt vanouds erg goed. Israël kent veel Russische migranten en daardoor kent men beide culturen en heeft men een goed netwerk.""Rusland is een hele andere markt dan de Noord-Europese markt. In Rusland wil men voor het product verstuurd wordt, ook bij een moeilijke markt verzekerd zijn van de prijzen en hier is dat precies andersom. Anderzijds gaat de manier van inkopen steeds meer lijken op die van de Noord-Europese retail", vervolgt de commercieel manager. "Met producten als avocado's, kruiden en granaatappelen kan Israël zich nadrukkelijk onderscheiden op productniveau. Dat is bij de tomaten en paprika's de laatste jaren, ook als gevolg van de slechte rendementen, een beetje achtergebleven. Wel zie je nu dat men meer op zoek is naar onderscheidende rassen, zoals snackpaprika's. De opkomende teelt in landen als Tunesië, Marokko en bij politieke rust ook Egypte blijven een uitdaging voor de Israëlische groentenexport, maar ik ben zeker optimistisch. Ik verwacht dat de Noord-Europese markt in toenemende mate interessant wordt voor Israël."

Voor meer informatie:
Global Green Team
Honderdland 417, Maasdijk
T +31 (0) 174 519 410
F +31 (0) 174 519 499
M +31 (0) 623 349 556
rinat@globalgreenteam.nl
www.globalgreenteam.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven