"Spanje: "Grotere coöperatieve concentratie voor meer concurrerende export"

Tijdens de Vegetal World bijeenkomst werd gesproken over de noodzaak om alle vertegenwoordigers van de Spaanse agri-foodsector, die momenteel een gebrek aan concurrentievermogen kent (vooral op het gebied van de export), samen te brengen.

Volgens de gegevens van 2012, verstrekt door het ministerie van Landbouw, behoort geen enkele Spaanse coöperatie tot de 25 grootste in de Europese Unie. De grootste Europese coöperatie, uit Nederland, heeft aan bijna 10 duizend miljoen inkomsten, terwijl de grootste in Spanje nauwelijks de 900 miljoen passeert. De gecombineerde opbrengsten van vier Deense coöperaties zijn zelfs groter dan die van de 4000 coöperaties in Spanje. Deze cijfers werden gepresenteerd tijdens Vegetal World.

De Spaanse traditie van individualiteit en concurrentie met de buurlanden wordt weerspiegeld in de huidige coöperatietoestand: het heeft geleid tot een negatieve 'verneveling'.

De Spaanse regio Valencia is een belangrijk centrum voor coöperatie. Meer dan de helft van de Spaanse agri-foodcoöperaties is er gevestigd en zo ook de derde grootste in het land, Anecoop. Deze coöperatie heeft kleine coöperaties en producenten samengebracht om een goede winst te bereiken en overzees te kunnen onderhandelen. Anecoop is dus een goed voorbeeld voor andere kleinere bedrijven, die ook willen samenkomen om een sterkere en meer dynamische sector te creëren met groter potentieel voor onderhandeling en omzetstijging.

De wet die in 2012/13 werd ingevoerd om coöperatieve integratie te promoten, wordt gezien als een stap in de goede richting. De coöperatieve sector zou zo genoeg kunnen groeien om een ondernemende structuur te ontwikkelen en zou kunnen bijdragen aan de verbetering van de efficiëntie en winst.

Voor meer informatie:
Raquel González
E-mail: raquel@acentuate.es
Telefoon: +34 96 114 55 32 / +34 659 872 542

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven