Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Studie naar haalbaarheid raffinage plantenresten

Is de vestiging van een regionale bioraffinagefaciliteit voor reststromen uit de tuinbouw levensvatbaar? Die vraagt stelt advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV centraal in de studie die zij uitvoert in opdracht van het Kenniscentrum Plantenstoffen. In het voorjaar van 2014 ligt er naar verwachting een uitgebreid rapport met een businessplan voor een eventueel op te richten faciliteit in de provincie Zuid-Holland, zegt projectmanager Aldert van der Kooij.

"Wat wij doen is als volgt: we zoeken uit welke stoffen uit plantenresten gehaald kunnen worden en hoe we dat materiaal op een dusdanige manier kunnen verwaarden dat er nieuwe bedrijvigheid ontstaat", zegt Van der Kooij. De raffinage zou plaats moeten vinden in een vernuftige unit, een soort afvalverwerkingsinstallatie voor reststromen, in Zuid-Holland, omdat daar grote volumes aan plantenresten vrijkomen. Het gaat daarbij om afval uit de glastuinbouw (sierteelt en groenten), bollenteelt een vasteplantensector.

"Ieder soort bedrijf heeft zijn eigen afvalstroom. Wat je heel vaak ziet is dat plantenresten tegen een vergoeding naar de compostverwerking gaan. Dat komt de bodemvruchtbaarheid ten goede, maar gaat ten koste van stoffen met een grotere waarde. Die voer je immers af. Wij brengen per teelt en per samenstelling in beeld hoeveel stoffen afgevoerd worden en wat de grootste alternatieve kansen zijn voor deze reststromen. Daarbij houden we rekening met de stand van de techniek. Die moet er immers zijn om de stof te kunnen winnen", aldus Van der Kooij.

Ambitieus project
In de studie die in de zomer van 2013 is gestart, werkt Royal HaskoningDHV nauw samen met betrokken sectoren. Dit om te verifiƫren of aannames in lijn zijn met de werkelijkheid en om zicht te houden op de mogelijkheden tot verwerking van grondstoffen voor suikers. Suikers zijn voor vele doeleinden geschikt: productie van brandstoffen, zoals ethanol en isobutanol en monomeren voor kunststoffen, zoals melkzuur en barnsteenzuur.

De op te richten raffinagefaciliteit is een ambitieus project. Welke omvang de installatie op den duur zou kunnen krijgen, is tevens onderdeel van de studie. Dit zou misschien op regionale of provinciale schaal kunnen, maar mogelijk ook in de vorm van een coƶperatie, zegt de projectmanager. In dit stadium is dat nog onbekend. Er zijn tal van variabelen die de haalbaarheid en vorm bepalen, bijvoorbeeld de benodigde investeringen en de logistiek. Van der Kooij: "De vraag is nu: komt er wel of geen positieve businesscase uit?"

Bron: Kenniscentrum Plantenstoffen

Publicatiedatum: