Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Patenten op zaden funest voor telers in ontwikkelingslanden"

"Ik vind het onaanvaardbaar dat een handvol multinationals de toegang bepaalt tot landbouwzaden voor miljoenen boeren wereldwijd", aldus Marinus Verweij, directeur van ICCO. "Hierdoor kunnen boeren in ontwikkelingslanden hun eigen landbouwzaad niet meer gebruiken. Ze moeten de zaden kopen van een groot bedrijf als Monsanto. Dat kunnen veel boeren niet opbrengen. Armoede en ondervoeding. De gevolgen zijn dramatisch."

Wereldvoedseldag: Greed for Seeds

ICCO, FIAN International en Brot fur die Welt presenteren vandaag in Rome de Right to Food and Nutrition Watch: Alternatives and Resistance to Policies that Generate Hunger. Het internationale rapport gaat in op politieke ontwikkelingen die het recht op voedsel ondermijnen en honger en ondervoeding tot gevolg hebben. Gekoppeld aan het rapport is er op 16 oktober Wereldvoedseldag het symposium Greed for Seeds in Den Haag over de gevolgen van het patenteren van landbouwzaad.

Generaties

Verweij: "Gewassen die al tientallen generaties door boeren worden gezaaid en geoogst, worden geanalyseerd en vervolgens gepatenteerd door multinationale bedrijven. Boeren mogen daardoor hun eigen landbouwzaden niet meer gebruiken. Doen ze dat wel, dan krijgen ze boetes opgelegd. Daarvoor in de plaats moeten boeren -genetisch gemodificeerde- zaden kopen bij een multinational. Door het gebruik van deze zaden moet een boer op een andere manier zijn land bemesten, waardoor de afhankelijkheid van deze bedrijven vergroot wordt. Veel gemodificeerde zaden zijn maar een seizoen bruikbaar, waarna ze opnieuw moeten worden gekocht. Dat brengt boeren echt in grote problemen."

Het internationale verdrag voor fylogenetische bronnen (2001) onderstreept de rechten van boeren om zelf zaden te kruisen, te ruilen en te vermeerderen. De huidige tendens in onder meer de EU om zaden verder te vercommercialiseren zet dit recht zwaar onder druk.

Over FIAN en ICCO

FIAN International is een internationale mensenrechten organisatie voor het recht op voedsel. Ontwikkelingsorganisatie ICCO werkt aan een wereld waarin mensen in waardigheid en welzijn kunnen leven zonder armoede en onrecht.

Right to Food and Nutrition Watch

The Right to Food and Nutrition Watch wordt sinds 2008 uitgegeven door een internationaal consortium van maatschappelijke organisaties. De Watch monitort jaarlijks het beleid van staten en internationale organisaties met betrekking tot de realisatie van het recht op voedsel en is daarmee een krachtig signaal aan beleidsmakers. Tijdens het symposium op 16 oktober in Den Haag is Bob Brac, auteur van het artikel over patenteren van zaden, aanwezig.


Bron: ICCO
Publicatiedatum: